Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 18 Φεβρουαρίου 2011

Κουσελάς : Ανυπόστατοι ισχυρισμοί τα περί 600 δις καταθέσεων στην Ελβετία.

18 Φεβρουαρίου 2011.
«Εξωπραγματικό» χαρακτήρισε ο υφυπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Κουσελάς, τον υπολογισμό του περιοδικού Σπίγκελ περί 600 δισ. ευρώ ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, τονίζοντας πως ...δεν επιβεβαιώνεται από καμία αξιόπιστη πηγή...
...Απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΛΑΟΣ, Μάκη Βορίδη, ο κ. Κουσελάς ανέφερε πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά το 2010 παρατηρήθηκε μείωση των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες κατά 12% (29,1 δισ. ευρώ), ένα μέρος των οποίων αφορά και κεφάλαια που μεταφέρθηκαν στο εξωτερικό, από «μεγαλοκαταθέτες που έπεσαν θύματα της φημολογίας και του πανικού στις αρχές του 2010, χάνοντας χρήματα και από την διαφορά των τόκων και από την μετατροπή τους σε άλλο νόμισμα και από τα κόστος των εμβασμάτων» .

«...Η τάση αυτή διαφυγής έχει τελείως ανακοπεί, αφού δεν επαληθεύθηκε κανένα από τα σενάρια εκείνα. Και δεν πρόκειται και να επαναληφθούν και στο μέλλον, αφού η χώρα μας έχει εξασφαλίσει την απρόσκοπτη χρηματοδότησή της και προχωρεί σε πρόγραμμα διαρθρωτικών αλλαγών που είχε ανάγκη η οικονομία και η δημόσια διοίκηση», διαβεβαίωσε ο υφυπουργός Οικονομικών.

***Αναπτύσσοντας την ερώτησή του, ο κ. Βορίδης, ανέφερε πως οι επενδυτές εξακολουθούν να διακατέχονται από την αγωνία για τους κινδύνους των οικονομικών της χώρας και τους κινδύνους για το τραπεζικό σύστημα -παρότι οι τράπεζες εμφανίζονται να έχουν περάσει τα τεστ βιωσιμότητάς τους- τουλάχιστον όσο παραμένουν εκτός της διατραπεζικής αγοράς. Ο βουλευτής υποστήριξε πως η κυβέρνηση θα έπρεπε να χρησιμοποιήσει την παρεμβατική της δυνατότητα για να υπάρξουν συγχωνεύσεις, όπως επίσης και να εξετάσει το ενδεχόμενο της άσκησης πιέσεων σε διεθνές επίπεδο για την αποτροπή της παράνομης εξαγωγής κεφαλαίων από φοροφυγάδες.

***Απαντώντας ο Δημ. Κουσελάς, υπενθύμισε την συνάντηση του πρωθυπουργού με την πρόεδρο της Ελβετίας και την αντίστοιχη επαφή των υπουργών Οικονομικών των δύο χωρών για την επίτευξη σχετικής συμφωνίας, ενώ αναφέρθηκε και στα πρώτα αποτελέσματα από την αντίστοιχη συνεργασία που έχει υπάρξει με την Κύπρο και τον Λιχτενστάιν: «Αυτοί που έχουν υποπέσει σε αδικήματα φοροδιαφυγής καλούνται και να πληρώσουν τους τόκους των καταθέσεών τους, ενώ παράλληλα υπάρχει και έλεγχος του πόθεν έσχες» ανέφερε ο υφυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: