Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2011

Στο 20% του ΑΕΠ, η αδήλωτη εργασία.

24 Φεβρουαρίου 2011.
Παρά τους εντατικούς ελέγχους των τελευταίων μηνών, η αδήλωτη εργασία, παραμένει σε υψηλά επίπεδα, αγγίζοντας το 20% του ΑΕΠ...Σε αυτό, αλλά και στην ένταση του φαινομένου του εργασιακού trafficking αναφέρθηκε ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μιχάλης Χάλαρης στη συνάντηση εργασίας για την Εμπορία Ανθρώπων και την Εργασιακή Εκμετάλλευση στην Ελλάδα και την Κύπρο. ...Η συνάντηση έγινε, στο ξενοδοχείο «Τιτάνια» και διοργανώθηκε από το Κέντρο Συμπαραστάσεως Παλιννοστούντων Μεταναστών.
...Συγκεκριμένα, ο ειδικός γραμματέας έκανε λόγο για την αδήλωτη εργασία, η οποία και αποτελεί έναν εκ των βασικών μοχλών της παραοικονομίας, αφού στην Ελλάδα, σύμφωνα με ευρωπαϊκές έρευνες, αντιστοιχεί στο 20% του ΑΕΠ.
...Κατόπιν ελέγχων που διενεργήθηκαν από τα μικτά κλιμάκια ΣΕΠΕ - ΕΥΠΕΑ το 2010 σε 27.538 επιχειρήσεις, οι οποίες αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων, ο αριθμός των εργαζομένων είναι 77.666 και ο αριθμός των ανασφάλιστων 19.435.
...Από τους 19.435, οι 6.687 είναι αλλοδαποί και αντιπροσωπεύουν το 31,54% σε σχέση με τον αριθμό των αλλοδαπών εργαζομένων που αντιστοιχεί στις 21.119 για τις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι.
....Τα τελευταία χρόνια έχει ενταθεί το φαινόμενο του εργασιακού trafficking και το ΣΕΠΕ εντάσσει την ελεγκτική του δράση σε κλάδους της οικονομικής δραστηριότητας όπου είναι πιθανό να υπάρχουν θύματα εργασιακής εκμετάλλευσης (τεχνικά - οικοδομικά έργα, γραφεία ευρέσεως εργασίας, νυχτερινά κέντρα κ.λπ.), σύμφωνα με τον κ. Χάλαρη. 
...Το ΣΕΠΕ είναι αποφασισμένο να συμβάλει στη μείωση του φαινομένου, αναλαμβάνει νομοθετικές πρωτοβουλίες, όπως ευνοϊκότερες προϋποθέσεις για τη χορήγηση άδειας διαμονής σε μετανάστες, αλλά και αυστηρές κυρώσεις σε εργοδότες που απασχολούν προσωπικό με «μαύρη» εργασία...(Ν.Π.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: