Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Συνάντηση Δρούτσα με τον Γ.Γ. του ΟΗΕ.

19 Φεβρουαρίου 2011.
Αντικειμενικότητα και καταγραφή των γεγονότων ως έχουν στην επικείμενη έκθεσή του για τη διαπραγματευτική διαδικασία στο Κυπριακό, ζήτησε ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, από το γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, κατά την αποψινή συνάντησή τους στην έδρα του ΟΗΕ.
......Για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας μας επανέλαβε στο συνομιλητή του τη θέση της Ελλάδας για μια ονομασία με «γεωγραφικό προσδιορισμό» και «χρήση απ’ όλους».
...Όσον αφορά τις ραγδαίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, ο κ. Δρούτσας τόνισε ότι η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν «πολύ χρήσιμο και σοβαρό ρόλο», σημειώνοντας ότι «υπάρχει η σκέψη ίδρυσης ενός Κέντρου Δημοκρατίας, με το οποίο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε για να εκπαιδευτούν νέες προσωπικότητες και πολιτικοί απ’ τις χώρες αυτές».

***Στην αρχική του τοποθέτηση, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«Όπως κάθε φορά, είχα μια πολύ εποικοδομητική και σε βάθος συζήτηση με το Γ.Γ. Μπαν Κι-μουν. Ως χώρα που βασίζει την εξωτερική της πολιτική στον πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου, είναι αυτονόητο ότι η Ελλάδα στηρίζει το έργο του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, αλλά και προσωπικά το έργο του Γ.Γ. . Επομένως, μετέφερα ακριβώς αυτή τη θέση στο Γ.Γ.»

...Στη συνέχεια, ανέφερε ότι συζήτησαν μια σειρά από θέματα. «Πρώτα από όλα τις τελευταίες εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, στις Αραβικές χώρες και ιδιαίτερα σε Αίγυπτο, Τυνησία κι άλλες χώρες της ευρύτερης περιοχής», όπως είπε. «Σ’ αυτό το σημείο τόνισα ότι παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις. 
...Η Ελλάδα είναι μέρος της περιοχής, είναι η άμεση γειτονιά μας, άρα έχουμε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον-συμφέρον για τις εξελίξεις σ’ αυτή την περιοχή. Είπαμε ότι πρέπει να αποφευχθεί κάθε είδους βία σ’ αυτή την προσπάθεια των χωρών και των λαών της περιοχής για περισσότερη δημοκρατία. Επισημάναμε ότι η τήρηση και ο σεβασμός όλων των βασικών δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών είναι πολύ σημαντική και θα πρέπει αυτό να γίνει σεβαστό από όλους. ...Εξέφρασα και μοιράστηκα με το Γ.Γ. και μία σκέψη που έχουμε κάνει ως Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι η Γενέτειρα της Δημοκρατίας κι εφόσον εδώ μιλάμε για μια διαδικασία εκδημοκρατισμού της περιοχής, μια προσπάθεια οικοδόμησης πραγματικών δημοκρατιών, αν θέλετε και με όρους συμβολισμού, η Ελλάδα μπορεί να παίξει έναν πολύ χρήσιμο και σοβαρό ρόλο. Υπάρχει η σκέψη ίδρυσης ενός Κέντρου Δημοκρατίας, ας το αποκαλέσουμε έτσι, με το οποίο θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε να εκπαιδευτούν νέες προσωπικότητες και πολιτικοί απ’ αυτές τις χώρες. Να βοηθήσουμε και στην εξέλιξη των νέων πολιτικών κομμάτων που πρέπει να δούμε στις χώρες αυτές.
...Ο Γ.Γ. είπε ότι θεωρεί αυτή την ιδέα, αυτή τη σκέψη, αυτή την πρωτοβουλία της Ελλάδας, πολύ σκόπιμη, πολύ χρήσιμη και θα δούμε και στο άμεσο μέλλον τις δυνατότητες συνεργασίας σ’ αυτόν τον τομέα».

***Αναφερόμενος στη συζήτηση για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Αθηνών και Σκοπίων για την ονομασία της πΓΔΜ, ο κ. Δρούτσας επισήμανε ότι «γι’ άλλη μια φορά είχα την ευκαιρία να επαναλάβω στο Γ.Γ. τη θέση της Ελλάδας για μια ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση από όλους». «Διαβεβαίωσα», όπως υπογράμμισε «το Γ.Γ., για άλλη μια φορά και πάλι, για τη βούληση της Ελλάδας και της ελληνικής κυβέρνησης για μία λύση. 
...Η πρόσκληση, αν θέλετε, απευθύνεται προς την πολιτική ηγεσία της γειτονικής μας χώρας και τον κ. Γκρούεφσκι να πάρει τις απαραίτητες αποφάσεις που θα οδηγήσουν σε λύση, και ταυτόχρονα θα οδηγήσουν τη χώρα του και το λαό της χώρας του σ’ ένα μέλλον ευρωπαϊκό, σε σταθερότητα στην χώρα του και σταθερότητα και ευρωπαϊκό μέλλον όλης της περιοχής».

***Ο υπουργός Εξωτερικών αναφερόμενος στη συζήτησή του με το Γ.Γ. για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, εν όψει και της επικείμενης έκθεσης του Μπαν Κι-μουν προς το Συμβούλιο Ασφαλείας προς το τέλος της τρέχουσας χρονιάς, είπε:

«...Κεντρικό σημείο της συζήτησής μας ήταν βεβαίως το Κυπριακό και οι τελευταίες εξελίξεις. Είχα την ευκαιρία να τονίσω στο Γ.Γ. τη θέση της Ελλάδας, πρώτα από όλα, ότι στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες για εξεύρεση λύσης.  
...Στηρίζουμε, με όλες μας τις δυνάμεις τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών και του Γ.Γ. προσωπικά. Τόνισα, για άλλη μια φορά, τη βάση της λύσης που εμείς επιθυμούμε να δούμε, δηλαδή στη βάση των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών, αλλά και με πλήρη σεβασμό του ευρωπαϊκού κεκτημένου. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι πλήρες μέλος της Ε.Ε. και αυτό πρέπει να ληφθεί πλήρως υπόψη και στις διαπραγματεύσεις και στο τελικό σχέδιο λύσης. Τόνισα στο Γ.Γ. ότι θέλουμε να βλέπουμε πάντα απ’ όλους αντικειμενικότητα στο χειρισμό του θέματος και τη διαδικασία. Επιμένουμε σε μια διαδικασία που είναι κυπριακή, από τους Κυπρίους για τους Κυπρίους. 
...Αυτή είναι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουμε. Δεν χωρούν ούτε ωραιοποιήσεις, ούτε απλοποιήσεις σ’ αυτά τα θέματα. Θέλουμε τα γεγονότα να καταγράφονται πάντα με αντικειμενικότητα. Το γεγονός είναι ότι βλέπουμε μια Κυπριακή Δημοκρατία, την Ελληνοκυπριακή πλευρά και προσωπικά τον πρόεδρο Δημήτρη Χριστόφια να υποβάλει πολύ εποικοδομητικές προτάσεις, να προσεγγίζει το όλο θέμα με τον πλέον εποικοδομητικό τρόπο. Παρατηρούμε όμως ότι η Τουρκοκυπριακή πλευρά και προσωπικά ο ηγέτης της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, ο κ. Έρογλου, ότι δεν ανταποκρίνεται πάντα με τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο. Παρατηρούμε ότι εκφράζονται θέσεις που θυμίζουν το παρελθόν και που, κατά την άποψή μας, ξεφεύγουν από τη βάση επίλυσης που έχει συμφωνηθεί, κατά καιρούς, για το Κυπριακό».

...Καταλήγοντας, ο κ. Δρούτσας είπε ότι με το Γ.Γ. του ΟΗΕ συζήτησε επίσης το ζήτημα της πειρατείας. «Είναι ένα θέμα σημαντικό για την ελληνική ναυτιλία, για το οποίο συμφωνήσαμε ότι χρειάζεται στενή συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα», τόνισε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας ότι «πρόκειται για ένα θέμα που μόνο με προσπάθειες κοινές από τη διεθνή κοινότητα μπορεί να επιλυθεί. Τέλος, για άλλη μια φορά εξέφρασα την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας στο συνολικό έργο των Ηνωμένων Εθνών και στις προσπάθειες του Γ.Γ. προσωπικά».

...Σε ερώτηση για την κίνηση του Ισραήλ να κάνει «ένα βήμα μπροστά», αναγνωρίζοντας την ΑΟΖ της Ελλάδας και κατά πόσο αυτή η ενέργεια «διευκολύνει τη διαπραγμάτευση με την Τουρκία», καθώς και «πότε θα αποφασίσει η Ελλάδα να αναγνωρίσει τη δική της ΑΟΖ;», ο Δρούτσας τόνισε:

«...Δε νομίζω ότι αυτό το θέμα ήταν αντικείμενο συζήτησης με το Γ.Γ. Όπως έχουμε πει επανειλημμένως, στόχος της ελληνικής κυβέρνησης και όχι μόνο της σημερινής, είναι η οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών με όλους μας τους γείτονες. Έχουμε ξεκινήσει εδώ και καιρό - το τονίζω όχι μόνο η σημερινή, αλλά και η προηγούμενη κυβέρνηση- τη διαδικασία με όλους μας τους γείτονες για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Το ίδιο ισχύει και με την Κυπριακή Δημοκρατία. Οι σχέσεις μας είναι στενές, αδελφικές. Και σ’ αυτό το θέμα υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων. Οι επιδιώξεις μας είναι κοινές και όλη η διαδικασία θα γίνει με τον πλέον σωστό τρόπο».

...Στην ερώτηση, τι απαντά ο Γ.Γ. του ΟΗΕ σε «αισιόδοξες απόψεις» που εμφανίζονται τον τελευταίο καιρό για «πρόοδο στο Κυπριακό», ενώ αντίθετα από τη Λευκωσία και την Αθήνα έρχονται μηνύματα πως δεν υπάρχει πρόοδος την στιγμή που ο κ. Έρογλου ανέλαβε την ηγεσία στα κατεχόμενα, ο υπουργός Εξωτερικών δήλωσε:

«...Νομίζω ότι ήμουν πολύ σαφής μ’ αυτά που είπα προηγουμένως. Εμείς θέλουμε τα πράγματα πάντα να παρουσιάζονται με αντικειμενικό, σωστό τρόπο, να αντικατοπτρίζεται η πραγματικότητα. Όπως είπα, για εμάς η πραγματικότητα, η αλήθεια είναι ότι η Ελληνοκυπριακή πλευρά, ο πρόεδρος Χριστόφιας, συμβάλλει με πολύ εποικοδομητικό τρόπο. Θα επιθυμούσαμε να δούμε τον ίδιο εποικοδομητικό τρόπο και από την πλευρά της Τουρκοκυπριακής κοινότητας».
   (ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: