Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Δευτέρα 14 Φεβρουαρίου 2011

Δηλώσεις Πεταλωτή περί τρόικας...

14 Φεβρουαρίου 2011.
...Δική μας η απόφαση για τα 50 δις. ευρώ από την αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας, δηλώνει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Πεταλωτής, επειμένοντας στο χαρακτηρισμό «απαράδεκτη» για τη στάση των εκπροσώπων της τρόικας....
«...Ο στόχος που μπήκε είναι ενδεικτικός, δεν υπάρχει απόφαση συγκεκριμένη πώς θα αξιοποιηθεί αυτή η περιουσία. Ο πήχης είναι υψηλός, τον βάλαμε όμως εμείς. Είναι υψηλός γιατί και οι προσδοκίες που έχουμε πλέον από την πορεία της χώρα μας είναι υψηλές...», σημείωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφορικά με το στόχο της κυβέρνησης να αξιοποιήσει δημόσια περιούσια ύψους 50 δισ. ευρώ...
...Ταυτόχρονα, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι δεν υπάρχει θέμα νομιμοποίησης αυτής της απόφασης και ότι είναι ένας από τους πολλούς στόχους που έχουν μπει. «Η απόφαση ήταν δική μας και γι αυτό είπαμε ξεκάθαρα ότι η στάση των εκπροσώπων της τρόικα ήταν απαράδεκτη» και «από τη στιγμή που υπερέβησαν το μέτρο υπήρξε και η ανάλογη αντίδραση», είπε.
...Επιπλέον, ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι σαφώς και υπάρχει η νομιμοποίηση όλου του υπουργικού συμβουλίου και του ΠΑΣΟΚ στο να αξιοποιηθεί η δημόσια περιουσία και ότι «τα επιμέρους είναι θέμα συζήτησης και συνεργασίας πολλών υπουργείων».
...Ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο στόχος των 50 δισ. ευρώ «είναι ρεαλιστικός, είναι όμως ενδεικτικός και όχι περιοριστικός» και δείχνει την κατεύθυνση της κυβέρνησης να περάσει σε μεγάλες διαρθρωτικές αλλαγές και στην αξιοποίηση της περιουσίας της χώρα μας. Επεσήμανε δε ότι «δεν μιλάμε για πωλήσεις, για ξεπούλημα, αλλά για αξιοποίηση που έχουμε άμεση υποχρέωση σχεδιασμένα να την βάλουμε μπρος».
...Επιπλέον, τόνισε ότι ακόμα και σήμερα η μεγάλη περιουσία του ελληνικού δημοσίου δεν έχει καταγραφεί και παραμένει αναξιοποίητη και υπενθύμισε ότι ήδη υπάρχουν διαδικασίες προς αυτή την κατεύθυνση, παραπέμποντας στη σχετική απόφαση της διυπουργικής αποκρατικοποιήσεων, τον Δεκέμβριο του 2010.
...Σημείωσε δε πως το γεγονός ότι το Δεκέμβριο υπολογιζόταν ότι η αξιοποίηση θα αφορούσε 7 δισ. έως το 2013 και έφτασε τώρα η κυβέρνηση να βάλει έναν πολύ υψηλότερο στόχο, «δείχνει ακριβώς ότι το πρόγραμμά μας πετυχαίνει και έχουμε δυνατότητες να αξιοποιήσουμε σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό τη δημόσια περιουσία».
...Παραπέμποντας σε δηλώσεις του πρωθυπουργού και άλλων πολιτικών αρχηγών, ανέφερε ότι κατά τους υπολογισμούς η δημόσια περιουσία που είναι για εκμετάλλευση ξεπερνά τα 270 δισ. ευρώ.
...Ερωτηθείς γιατί καθυστέρησε η κυβέρνηση να αντιδράσει στις δηλώσεις της τρόικα, ο κ. Πεταλωτής τόνισε εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση είναι όχι να αποφασίζει εν θερμώ, αλλά «με δυναμικότητα, αποφασιστικότητα και μέτρο που επιβάλουν οι συνθήκες που πολιτευόμαστε, να αντιδρούμε όσον αφορά στα εθνικά μας συμφέροντα». Πρόσθεσε δε ότι η ΝΔ αντέδρασε την άλλη μέρα το μεσημέρι.
...Σε σχετική ερώτηση, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου «σαφώς και απολαμβάνει της εμπιστοσύνης του πρωθυπουργού όπως και όλοι οι άλλοι υπουργοί».
...Την ίδια στιγμή, μίλησε για «υποκριτική» στάση της ΝΔ και την κάλεσε να εξηγήσει γιατί ζητά την παραίτηση του κ. Παπακωντσταντίνου, όταν εκείνη και «χωρίς ξεκάθαρη διαφάνεια» πρότεινε την «αξιοποίηση ή πώληση» δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις. ευρώ, ωστόσο με στόχο τα δύο χρόνια, αντί για το 2015.
«...Τι είναι πιο ρεαλιστικό, νομιμοποιημένο και πιο συμφέρον για το λαό;», διερωτήθηκε ο κ. Πεταλωτής και είπε ότι «η ΝΔ ας εκτονώσει αλλού τα αδιέξοδά της».
«...Αν πρέπει κάποιοι να απολογούνται αυτοί είναι η πρώην κυβέρνηση τη ΝΔ, της οποίας συνέχεια αποδεικνύεται ότι είναι και η σημερινή ΝΔ και ίσως την υπερβαίνει σε ανευθυνότητα», πρόσθεσε.

...Για το εάν η κυβέρνηση καλύπτεται από την ανακοίνωση της τρόικας, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν είναι θέμα κάλυψης και τόνισε πως η ανακοίνωση που εξέδωσε η τρόικα και οι συνομιλίες που είχαν οι επικεφαλής της με τον πρωθυπουργό δείχνει ότι πραγματικά αντελήφθησαν ότι υπερέβησαν κάποια όρια, ότι ο ρόλος και το έργο τους είναι δεδομένο, ότι δεν υπάρχει καμία αμφισβήτηση στο ποιος αποφασίζει για συγκεκριμένα πράγματα στη χώρα, ότι δώσαμε και καταλάβανε ότι ο ρόλος της τρόικας είναι πολύ περιορισμένος και συγκεκριμένος.
«...Τις πολιτικές μας τις σχεδιάζουμε και τις υλοποιούμε εμείς, μέχρι κεραίας», σημείωσε και επεσήμανε ότι «την Παρασκευή το βράδυ, παρά τις παραφιλολογίες για καθυστέρηση, ο καθένας είδε μέχρι που φτάνουν τα όριά του».
...Απαντώντας σε σχετικά ερωτήματα, είπε ότι δεν υπάρχει λόγος και σκέψη να ζητήσει η κυβέρνηση αντικατάσταση των εκπροσώπων της τρόικας, αφού «δεν έχει σημασία ποια είναι τα πρόσωπα, αλλά ποια τακτική ακολουθούν όταν έρχονται στη χώρα μας».
...Για το εάν θα αλλάξει η δυνατότητά τους για συνεντεύξεις Τύπου, ο κ. Πεταλωτής τόνισε ότι στη χώρα μας ο καθένας είναι ελεύθερος να μιλάει και ότι πολλές φορές το υπουργείο Οικονομικών έχει υποδείξει στους εκπροσώπους της τρόικας να είναι πιο συγκρατημένοι, να μη δίνουν συνεντεύξεις «όπου σταθούν και όπου βρεθούν» και στις συνεντεύξεις Τύπου που κάνουν να είναι πιο λιτοί, «για να μη δημιουργούνται παραδοξότητες από συγκεκριμένες φράσεις τους».
...Είπε ακόμη ότι θα πρέπει να κάνουν τη δουλειά τους όπως πρέπει και χωρίς λαϊκισμούς. Τόνισε ταυτόχρονα, ότι η τρόικα θα πρέπει να «αποδαιμονοποιηθεί» και ότι πρόκειται για εκπροσώπους-υπαλλήλους των οργανισμών που αποτελούν τους πιστωτές μας μέσα από μια συγκεκριμένη δανειακή σύμβαση. Εφόσον η δουλειά τους γίνεται όπως πρέπει και χωρίς λαϊκισμούς, μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους.
...Κληθείς να σχολιάσει αναφορά που έκανε ο υπουργός Υποδομών Δ. Ρέππας σε συνέντευξή του ότι ο στόχος για τα 50 δισ. μπορεί να επιτευχθεί το 2025, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «ο κ. Ρέππας είναι από τους πρώτους που λόγω του χαρτοφυλακίου τους δίνουν έναν τεράστιο αγώνα για τη σωτηρία της χώρας μας, είναι ο πρώτος που συμμετέχει σε όλη αυτή την προσπάθεια για την αξιοποίηση της περιουσίας, πολύ αποσπασματικές δηλώσεις όμως αδικούν και τη συνολική του θεώρηση επί του θέματος»....

"...Εμείς σαφώς και θέλουμε να υπάρχει μόνιμος μηχανισμός χρηματοδότησης και σταθερότητας για τις χώρες της ΕΕ», τόνισε ο Γιώργος Πεταλωτής, ερωτηθείς με ποιες θέσεις προσέρχεται στο Eurogroup και το Ecofin ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, δεδομένης και δήλωσης του Γερμανού ομολόγου του ότι αυτή τη στιγμή τουλάχιστον δεν χρειάζεται τόνωση το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Στήριξης.
...Ο κ. Πεταλωτής σημείωσε ότι «εμάς ως χώρα είναι λίγα αυτά που μας ενδιαφέρουν από αυτόν τον μηχανισμό», εξηγώντας ότι «ήδη έχουμε πάρει στη συντριπτική τους πλειοψηφία τις αποφάσεις που θα κληθούν να πάρουν άλλες χώρες και ήδη εμείς βρισκόμαστε σε ένα δανειακό πρόγραμμα ως προς τη χρηματοδότησή μας για να ξεπεράσουμε τις δανειακές μας ανάγκες και να ανασάνουμε».
...Ταυτόχρονα, υπογράμμισε ότι «εμάς όμως σαφώς και μας ενδιαφέρει να υπάρχει ένας μόνιμος μηχανισμός σταθερότητας και ανάπτυξης των χωρών της ΕΕ, ένας μηχανισμός χρηματοδότησης όταν χώρες βρεθούν σε ανάλογη με εμάς ανάγκη γιατί είναι και εθνικό μας συμφέρον».
...Πρόσθεσε δε ο κ. Πεταλωτής ότι από εκεί και πέρα είναι θέμα ενίσχυσης της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, της κοινοτικής αλληλεγγύης, του ίδιου του Ευρώ και ότι είναι προς το συμφέρον όλων των χωρών της ΕΕ να υπάρχουν τέτοιοι μηχανισμοί ώστε πραγματικά να πραγματώνεται αυτό που ονομάζουμε ευρωπαϊκή αλληλεγγύη....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: