Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Επίσκεψη Δ. Δρούτσα στο Μαυροβούνιο.

27 Ιανουαρίου 2011.
Το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον φέρνει τις χώρες και τους λαούς μας πιο κοντά, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας από την Ποντγκόριτσα, τονίζοντας ότι η προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας «Ατζέντα 2014» για την ευρωπαϊκή ενσωμάτωση των Δ. Βαλκανίων αποτελεί στρατηγικό στόχο της Ελλάδας...
...Ο Δ. Δρούτσας, που βρίσκεται στο Μαυροβούνιο, με την ευκαιρία της αυριανής υπουργικής συνόδου της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, είχε σειρά επαφών με το σύνολο της πολιτικής ηγεσίας της χώρας.
...Στις κοινές δηλώσεις που έκανε με τον Μαυροβούνιο ομόλογό του Μίλαν Ρότσεν, ο κ. Δρούτσας ανέφερε ότι η προώθηση της ελληνικής πρωτοβουλίας έχει ήδη ενισχύσει το ευρωπαϊκό προφίλ των χωρών των Δ. Βαλκανίων, ενώ ειδικά για το Μαυροβούνιο έκανε λόγο για «success story»,καθώς η νεοσύστατη Δημοκρατία έχει ήδη «κερδίσει» τη βίζα για την ΕΕ, έχει υπογράψει τη Συμφωνία Σταθεροποίησης και έχει λάβει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας.
...Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι ο κ Δρούτσας είναι ο πρώτος υπουργός της ΕΕ που μας επισκέπτεται την καινούρια χρονιά και με την καινούργια κυβέρνηση της χώρας,είπε ο Μ. Ρότσεν, προσθέτοντας ότι η χώρα του προχωρά και στην προετοιμασία του Action Plan με τις προϋποθέσεις οι οποίες απαιτούνται για την ενταξιακή προώθησή της.
...Ο Υπουργός των Εξωτερικών (και Ευρωπαϊκής προσέγγισης) του Μαυροβουνίου ευχαρίστησε την Ελλάδα για την υποστήριξή της στον δρόμο προς την ΕΕ και μάλιστα τόνισε ότι όλες οι χώρες της περιοχής μπορούν να υπολογίζουν σ’ αυτήν.

...Σύντομα αναμένεται επίσης να υπογραφεί Συμφωνία Συνεργασίας για την παροχή τεχνογνωσίας από την ελληνική πλευρά για την ευρωπαική πορεία της Ποντγκόριτσα, αλλά και για τη θεσμοθέτηση της συνεργασίας σε σειρά τομέων.

...Ο Μ. Ρότσεν, ευχαρίστησε επίσης την ελληνική πλευρά για τη διμερή συνεργασία η οποία εκφράστηκε πρόσφατα με τη βοήθεια για τις πλημμύρες, καθώς και για τη φιλοξενία μαυροβούνιων διπλωματών στη Διπλωματική Ακαδημία της Αθήνας. Μαυροβούνιοι στρατιωτικοί σπουδάζουν επίσης στη Στρατιωτική Ακαδημία των Αθηνών, ενώ εκπρόσωπος του στρατού τους μετέχει στην Αποστολή Αταλάντα, σε ελληνικό πλοίο.

...Ο Δ. Δρούτσας ερωτηθείς από Μαυροβούνιους δημοσιογράφους για το τί περιμένει από την αυριανή συνάντηση που θα έχει με τον ομόλογό του της ΠΓΔΜ Α. Μιλόσοσκι, στο περιθώριο της Διαβαλκανικής Συνεργασίας, απάντησε ότι ως προς το θέμα της ονομασίας, η Αθήνα έχει επαναλάβει πολλές φορές ότι έχει την πολιτική βούληση για την εξεύρεση συμφωνίας και «έχουμε διατυπώσει καθαρά και τη θέση μας για όνομα, με γεωγραφικό προσδιορισμό και χρήση έναντι όλων (erga omnes)».
...Η ελλληνική κυβέρνηση έχει πάρει πρωτοβουλίες για επαφές με την ηγεσία των Σκοπίων και ο πρωθυπουργός Γ. Α. Παπανδρέοου έχει πάρει πρωτοβουλίες για συναντήσεις με τον ομόλογό του κ. Γκρούεφσκι, είπε και πρόσθεσε: Θέλουμε να δούμε να προχωρήσουν οι συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και καλώ ακόμη μια φορά τα Σκόπια να δείξουν εποικοδομητικό πνεύμα, να αποφύγουν τις ενέργειες και τις φράσεις που δεν βοηθούν τις ειλικρινείς προσπάθειες της Ελλάδας.
...Αναφερόμενος στη συνάντηση με τον Α. Μιλόσοσκι, είπε ότι σε κάθε φόρουμ που βρισκόμαστε μαζί, συναντιόμαστε και ανταλλάσουμε απόψεις.
...Μετά τη συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών, ο Δημ. Δρούτσας συναντήθηκε διαδοχικά με τον πρωθυπουργό Ι. Λούξιτς, με τον πρόεδρο της Βουλής Ρ. Κριβόκαπιτς και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Φ. Βουγιάνοβιτς. Αργότερα θα εκφωνήσει ομιλία ενώπιον διπλωματών και ανώτατων στελεχών της δημόσιας διοίκησης του Μαυροβουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια: