Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 22 Ιανουαρίου 2011

Προετοιμασίες ενόψει της...τρόικας.

22 Ιανουαρίου 2011.
Το έλλειμμα των οργανισμών της Γενικής Κυβέρνησης για το 2010, αλλά και η οικονομική πολιτική για την τριετία 2012 -2014 ήταν τα δύο βασικά θέματα της χθεσινής συνάντησης του υπουργού Οικονομικών, Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το υψηλόβαθμο στέλεχος του ΔΝΤ Μπομπ Τρα......
Η συνάντηση, που είχε και χαρακτήρα προετοιμασίας εν όψει της έλευσης την ερχόμενη Πέμπτη των τεχνικών κλιμακίων από την Ε.Ε. και το ΔΝΤ, δεν αναλώθηκε μόνο στον απολογισμό του 2010. 
...Ο κ. Τρα όμως επέμεινε ιδιαίτερα στα θέματα που είχε θίξει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο από τον περασμένο Νοέμβριο.
...Συγκεκριμένα, ζήτησε το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης και των δημόσιων νοσοκομείων το 2010 οι οποίες ξεπερνούν τα 8,5 δισ. ευρώ. Ζήτησε, μάλιστα, μια αναλυτική λίστα των οφειλομένων (όπου είναι αυτό δυνατό ) ώστε οι ομάδες εργασίας που θα έρθουν στις 27 του μήνα να μην ξεκινήσουν τη συλλογή στοιχείων από μηδενική βάση.
...Ένα ακόμη θέμα της χθεσινής συνάντησης ήταν ο προγραμματισμός για την πορεία της οικονομικής πολιτικής από το 2011 μέχρι και το 2014.
...Τα φετινά μέτρα έχουν συμφωνηθεί μεν από τον περασμένο Νοέμβριο αλλά πλέον θα πρέπει να εξεταστούν σε ό,τι αφορά την αποδοτικότητα και τα χρονοδιαγράμματα εφαρμογής τους.
...Στο τμήμα που αφορά τα μέτρα της τριετίας 2012 -2014 ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι ακόμη δεν έχουν ληφθεί οριστικές αποφάσεις. Τόνισε όμως στον ξένο εμπειρογνώμονα ότι το μεγαλύτερο μέρος των νέων μέτρων θα αφορά περαιτέρω περικοπή δαπανών κυρίως από το στενό και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και όχι νέους φόρους.

...Ένας δεύτερος τομέας, για τον οποίο ζήτησε στοιχεία ο κ. Τρα, είναι αυτό της πορείας υλοποίησης των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Σε ό,τι αφορά το 2011 ζήτησε να μάθει την πορεία υλοποίησης των αλλαγών στις ΔΕΚΟ, το νέο μισθολόγιο, αλλά και την ταχύτητα με την οποία θα γίνουν οι συγχωνεύσεις και οι καταργήσεις ανενεργών δημόσιων οργανισμών οι οποίες εκκρεμούν από το 2010.
...Ειδικά για τις μεταρρυθμίσεις στο Δημόσιο, με δεδομένη την αργή πορεία υλοποίησης και τις αντιδράσεις οι οποίες αναμένεται να προκύψουν, ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών εναλλακτικές λύσεις.
...Ο εμπειρογνώμονας του ΔΝΤ ζήτησε λεπτομέρειες για το χρονοδιάγραμμα και τις διαδικασίες του ανοίγματος των κλειστών επαγγελμάτων μετά το τέλος της διαβούλευσης του νόμου που έδωσε μέσα στην βδομάδα το ΥΠΟΙΚ.
...Τα πολυάριθμα τεχνικά κλιμάκια από την Ε.Ε., το ΔΝΤ και την ΕΚΤ θα επαναλάβουν από την επόμενη εβδομάδα τον κύκλο επαφών που έχουν σε κάθε αξιολόγηση με τις υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, ώστε να έχουν αποτελέσματα από το πρώτο χρόνο εφαρμογής του μνημονίου.
...Μέχρι τα μέσα της μεθεπόμενης εβδομάδας θα πρέπει να έχουν ετοιμάσει την έκθεση τους με βάση την οποία οι επικεφαλής των ελεγκτών της τρόικας θα κάνουν την τρίτη αξιολόγηση της πορείας υλοποίησης του μνημονίου...(θέμα από ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ και ΑΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: