Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2011

Αίμα σε μεγάλη διαδήλωση στην Αλβανία.

21  Ιανουαρίου 2011.
Τρεις νεκροί και 40 τραυματίε, πολλοί από τους οποίους είναι σε σοβαρή κατάσταση,  είναι ο τραγικός απολογισμός των επεισοδίων που σημειώθηκαν το απόγευμα,  στη διαδήλωση της αντιπολίτευσης κατά της δεξιάς κυβέρνησης στα Τίρανα...οι διαδηλωτές μετά από 3 ώρες συγκρούσεων με την αστυνομία έχουν αποσυρθεί μπροστά από το κτίριο της κυβέρνησης, όπου παραμένουν ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις....οι διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση του Σαλί Μπερίσα και της κυβέρνησής του, κατηγορώντας την για διαφθορά.....(φωτο : Α.Ρ.)...Νωρίτερα, ο Πρόεδρος της Αλβανίας, Μπαμίρ Τόπι, σε τηλεοπτικό του διάγγελμα έκανε έκκληση για ηρεμία και ζήτησε τη συμβολή όλων των κομμάτων ώστε να επανέλθει η τάξη.
...Έκκληση για ηρεμία απηύθυνε και ο δήμαρχος Τιράνων και αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα τονίζοντας ότι «...οι εκλογές και όχι η βία είναι η λύση για αλλαγή διακυβέρνησης στη χώρα....».

..Αψηφώντας τη δυνατή βροχή, χιλιάδες άτομα, σύμφωνα με την εικόνα που μεταδίδουν τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, έδωσαν «ραντεβού» στη διαδήλωση που οργάνωσε η αντιπολίτευση.
..Μικρή ομάδα διαδηλωτών άρχισε να πετά πέτρες κι άλλα αντικείμενα κατά των αστυνομικών, που έχουν δημιουργήσει κλοιό γύρω από το κυβερνητικό μέγαρο. 
...Η αστυνομία απάντησε με δακρυγόνα και χρήση αντλιών νερού για να διασπάσει το μέτωπο των διαδηλωτών και, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων «Ρόιτερ», τραυματίστηκε ένας διαδηλωτής κι ένας αστυνομικός.
....Τις τελευταίες ημέρες, η αντιπολίτευση έχει εντείνει τις εκκλήσεις για προκήρυξη πρόωρων εκλογών, κατηγορώντας την κυβέρνηση Μπερίσα για εκτεταμένη διαφθορά. 
...Αφορμή γι' αυτή την εξέλιξη υπήρξε η δημοσιοποίηση βίντεο, το οποίο προκάλεσε πολιτικό σκάνδαλο, καθώς σ' αυτό «πρωταγωνιστούσε» ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ιλίρ Μέτα, ο οποίος ζητούσε από τον τότε υπουργό Οικονομίας, Ντρίταν Πρίφτι, να ακυρώσει δύο διαγωνισμούς για συμβόλαια εκμετάλλευσης ενός υδροηλεκτρικού σταθμού, ώστε να ευνοηθεί μια άλλη εταιρία. Ο κ. Μέτα παραιτήθηκε έπειτα από τη δημοσιοποίηση του βίντεο.
...Σημειώνεται ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα Αλβανίας είχε ζητήσει επανάληψη των βουλευτικών εκλογών, μετά τις κάλπες του Ιουνίου του 2009, στις οποίες το Δημοκρατικό Κόμμα του Σαλί Μπερίσα επικράτησε με πολύ μικρή διαφορά, και απείχε από τις συνεδριάσεις της βουλής. ...Ωστόσο, οι όποιες προσπάθειες για να σπάσει το αδιέξοδο στο συγκεκριμένο ζήτημα «έπεσαν στο κενό».

***Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα, διαβεβαίωσε ότι το δικαίωμα των πολιτών να διαδηλώσουν θα διασφαλιστεί στη σημερινή συγκέντρωση, προσθέτοντας ότι «σε περίπτωση παρουσίας εγκληματικών στοιχείων που θα προβούν σε παράνομες ενέργειες, οι αρχές θα λάβουν τα αναγκαία μέτρα».
...Σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθμό TV Klan, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Σαλί Μπερίσα επικεντρώθηκε στην αντικυβερνητική διαδήλωση που οργανώνεται, σήμερα, στα Τίρανα, τονίζοντας ότι «οποιαδήποτε προσπάθεια να μετατραπεί σε εξέγερση θα αντιμετωπιστεί με τον κατάλληλο τρόπο» .
«Βασικοί υποστηρικτές της αντιπολίτευσης επικοινωνούν με εγκληματικές ομάδες τις τελευταίες ημέρες και οι επικεφαλής της αντιπολίτευσης προσφέρουν 30.000 έως 200.000 λεκ στους πολίτες», είπε ο πρωθυπουργός της Αλβανίας.
...Ο ίδιος νόμος που τους επιτρέπει να διαδηλώνουν κατά του πρωθυπουργού, τους εμποδίζει να προβαίνουν σε παράνομες ενέργειες, πρόσθεσε ο κ. Μπερίσα.
Δραματική κατάσταση στη χώρα αιτία της διαδήλωσης της αντιπολίτευσης
«...Η Αλβανία διανύει μία δραματική περίοδο, κατά την οποία όλοι οι θεσμοί έχουν καταρρεύσει, αρχής γενομένης από τους αρμόδιους για τις εκλογές θεσμούς και τους θεσμούς της δικαιοσύνης», δήλωσε ο πρόεδρος του αντιπολιτευόμενου Σοσιαλιστικού Κόμματος, Έντι Ράμα, σε τηλεοπτικό σταθμό, αναφερόμενος στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας, που διοργανώνει σήμερα η αλβανική αντιπολίτευση.
...Ο κ. Ράμα εκτίμησε ότι η Αλβανία κινδυνεύει να βρεθεί σε ανεξέλεγκτη κατάσταση, τονίζοντας ότι η αντιπολίτευση θα αποφύγει οποιαδήποτε μορφή βίας.
«...Η διαδήλωση θα επικεντρωθεί στο αίτημα παραίτησης του πρωθυπουργού...», τόνισε ο κ. Ράμα....(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: