Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τρίτη 25 Ιανουαρίου 2011

Λοβέρδος : Τα σούπερ μάρκετ δεν θα γίνουν φαρμακεία....

25 Ιανουαρίου 2011.
"...Τα σούπερ μάρκετ δεν θα μπουν στο χώρο του φαρμάκου»..." τόνισε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος και επανέλαβε τη δέσμευσή του ότι για την ίδρυση φαρμακείου θα απαιτείται πτυχίο φαρμακοποιού....
«...Αν δεν ικανοποιεί και αυτό, τους φαρμακοποιούς, τότε κοροϊδευόμαστε...», είπε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «...θα μπορούσα να είχα καταφύγει στη Δικαιοσύνη για να ανοίξουν τα φαρμακεία και να μην ταλαιπωρείται ο κόσμος. Δεν το κάνω όμως. Στέλνω μήνυμα καταλαγής. Θέλω να κάνουμε διάλογο....».......Σε ό,τι αφορά την εξυπηρέτηση του κοινού και ειδικά των ηλικιωμένων ατόμων, ο υπουργός Υγείας είπε ότι θα συνδράμει και το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», προκειμένου να εξυπηρετηθούν όσοι δεν μπορούν να πάνε σε φαρμακείο ή σε νοσοκομείο για να προμηθευθούν τα φάρμακά τους.

***Εν τω μεταξύ...
....Την πρώτη της συνεδρίαση πραγματοποίησε σήμερα η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών για την Υγεία, έργο της οποία είναι η κατάθεση -έως τον Μάιο- λεπτομερούς έκθεσης για μια συνολική μεταρρύθμιση του συστήματος υγείας (δημοσίου και ιδιωτικού), με στόχο τη βελτίωση της επάρκειας και της αποτελεσματικότητάς του. Στο τελικό πόρισμά της, θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και το κατά πόσο τηρούν τις δεσμεύσεις του μνημονίου.
...Επικεφαλής της επιτροπής έχει οριστεί ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας και διευθυντής του Κέντρου Οικονομικών της Υγείας στο London School of Economics, βουλευτής επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, Ηλίας Μόσιαλος, ο οποίος έχει επιλέξει και την υπόλοιπη σύνθεση της επιτροπής.
...Στη συνεδρίαση παραβρέθηκε και ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος αναφέρθηκε στα χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει το Υπουργείο για τις μεταρρυθμίσεις στην Υγεία: Μέσα Φεβρουαρίου θα έχει ολοκληρωθεί η θέσπιση των διαρθρωτικών αλλαγών, που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο. Έως τα τέλη Μαρτίου αναμένεται η ολοκλήρωση του ψηφιοποιημένου διπλογραφικού συστήματος και τέλη Ιουνίου η ολοκλήρωση του κοινωνικού διαλόγου για τις συγχωνεύσεις νοσοκομείων, η βελτίωση του ΕΚΑΒ και η επίλυση του θέματος της γρήγορης ένταξης των αποφοίτων της Ιατρικής στην απόκτηση ειδικότητας.
«Στις ράγες του ίδιου τρένου ανεβαίνουν και τα 132 νοσοκομεία της χώρας», είπε ο κ. Λοβέρδος...Ο επικεφαλής της ανεξάρτητης επιτροπής Ηλίας Μόσιαλος αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στον τομέα της Υγείας είπε ότι παρόλο που ξοδεύουμε πολλά επιτυγχάνουμε πολύ λιγότερα. 
....Η χώρα μας, είπε ο κ. Μόσιαλος, βρίσκεται στη 2η χειρότερη θέση από πλευράς διαχείρισης των πόρων για την υγεία, μετά την Ιρλανδία, κατέχει την 6η θέση παγκοσμίως σε επίπεδο δαπανών υγείας αλλά δεν κατέχει και την αντίστοιχη σε επίπεδο υπηρεσιών. Μέσα σε 20 χρόνια χάσαμε 10 θέσεις σε ό,τι αφορά το προσδόκιμο επιβίωσης και από την 4η θέση που ήμασταν κατεβήκαμε στη 14η. Σε αυτό το διάστημα οι δαπάνες υγείας αυξήθηκαν κατά 30%.

...Αναφερόμενος στο ανθρώπινο δυναμικό, ο κ. Μόσιαλος είπε ότι χρειάζονται «ευφυείς λύσεις χρήσης του προσωπικού» καθώς έχουμε συνολικά 70.000 γιατρούς, από τους οποίους 25.000 στο ΕΣΥ για 35.000 κλίνες. Παρά τους αριθμούς υπάρχουν τρομερές ελλείψεις σε διάφορες περιοχές της χώρας μας (π.χ. νησιά).
...Οι ανισότητες που παρατηρούνται στην Ελλάδα στο σύστημα Υγείας είπε ο καθηγητής είναι οι μεγαλύτερες μεταξύ των «27» κρατών μελών της ΕΕ.
...Η 11μελής επιτροπή των εμπειρογνωμόνων για την Υγεία θα συναντηθεί με την τρόικα την ερχόμενη Πέμπτη 3 Φεβρουαρίου, προκειμένου να συζητήσουν τα αποτελέσματα των έως τώρα δράσεων του Υπουργείου Υγείας για την περιστολή των δαπανών...

***Η ανεξάρτητη επιτροπή ειδικών της υγείας σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποχρεούται:

- το Μάρτιο του 2011 να παραδώσει ένα πόρισμα με την αρχική αξιολόγηση των δράσεων σε πολιτικές που έχουν μέχρι τότε εφαρμοστεί και προτείνει βελτιωτικές κινήσεις εφόσον κριθεί απαραίτητο

- στο τέλος του Μαΐου του 2011 να παραδώσει το τελικό της πόρισμα στο οποίο θα αποτιμά τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν μέχρι εκείνη τη στιγμή ενώ θα παρουσιάζει προτάσεις στα ακόλουθα θέματα:

1. Ενοποιημένη διακυβέρνηση του συστήματος υγείας

2. Χρηματοδότηση του συστήματος υγείας: άντληση εσόδων, συλλογή οφειλών και ορθολογική διαχείριση των υπαρχόντων κεφαλαίων των Ασφαλιστικών Οργανισμών

3. Εναρμόνιση των πακέτων υγείας για όλους τους δικαιούχους όλων των Ασφαλιστικών Οργανισμών

4. Παροχή υπηρεσιών και κίνητρα στους παρόχους αυτών με στόχο:

* Τη συνεργασία δημόσιων και ιδιωτικών φορέων παροχής υγείας,

* Τη δημιουργία ενός ολοκληρωμένου δικτύου πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, ειδικών ιατρών και νοσοκομειακής περίθαλψης

* Την αποτελεσματικότητα των νοσοκομειακών υπηρεσιών

* Την φαρμακευτική κατανάλωση

* Τη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού

5. Προτεραιότητες στο χώρο της Δημόσιας Υγείας με στόχο την προαγωγή της υγείας και την πρόληψη ασθενειών

6. Συλλογή δεδομένων και αξιολόγηση των τεχνολογιών της υγείας

7. Μηχανισμοί ελέγχου των δαπανών

....Το πόρισμα των ειδικών της υγείας θα περιλαμβάνει ποσοτικούς στόχους στους προηγούμενους τομείς με απώτερο σκοπό να συνεισφέρει στη διατήρηση της δημόσιας δαπάνης για την υγεία σε ποσοστό του Α.Ε.Π. μικρότερο του 6% ετησίως.

***Με μια προσθήκη στο νομοσχέδιο «για τις διαρθρωτικές αλλαγές στο σύστημα Υγείας», σύμφωνα με την οποία μόνον διπλωματούχος - αδειούχος φαρμακοποιός μπορεί να ανοίξει φαρμακείο, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος ήρε, όπως τόνισε, το επιχείρημα εκείνων που υποστήριζαν ότι υπάρχει Κερκόπορτα για να περάσει το επάγγελμα του φαρμακοποιού σε χέρια εμπόρων.
...Ταυτόχρονα, διαμήνυσε ότι μετά τήν κίνησής του αυτή περιμένει να ακούσει τα «οφειλόμενα», από όσους ηγούνται τα απεργιών και ταλαιπωρούν τον κόσμο.
Κατά την έναρξη της συζήτησης του νομοσχεδίου στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής, ο κ. Λοβέρδος διατύπωσε - στο άρθρο 36, παρ. 1 εδ. α - την προσθήκη ως εξής:

«...Το επάγγελμα του αδειούχου φαρμακοποιού και η λήψη άδειας και λειτουργίας φαρμακείου από αδειούχο φαρμακοποιό, δεν υπόκειται σε κανέναν περιορισμό, πλην των σχετικών με τα πληθυσμιακά όρια και την προϋπόθεση τήρησης ελάχιστων αποστάσεων, που εξασφαλίζουν την χωροταξικά ισόρροπη διασπορά των φαρμακείων στην Επικράτεια...».

...Όπως ανέφερε, αυτή η ρύθμιση υπάρχει στο σχέδιο νόμου στην εισηγητική έκθεση σε αρκετές διατάξεις, όμως, επειδή δεν υπήρχε και σε μία άλλη φράση, εκεί «πατούσαν» οι συνδικαλιστές των φαρμακοποιών και έλεγαν ότι πρόκειται για μια εκ του πλαγίου αλλαγή του υφιστάμενου καθεστώτος και μία Κερκόπορτα για να ανοίγουν τα σούπερ μάρκετ και φαρμακεία.

«...Έχω καταλάβει τώρα πια από την πορεία του διαλόγου - στη φάση σύγκρουσης που είμαστε - ότι αυτό, κατά τα λεγόμενά τους, είναι και το μείζον», ανέφερε ο κ. Λοβέρδος.
...Δήλωσε κατηγορηματικά ότι αυτό είναι αναλήθεια, αλλά προχώρησε στην προσθήκη για να «άρει κάθε επιχείρημα που βρίσκει τηλεοπτικό χώρο και ως εξ αυτού επιχειρείται να νομιμοποιηθεί μία απεργία, που ταλαιπωρεί τους πολίτες, ιδιαίτερα χωρίς λόγο».
...Μετά από την προσθήκη, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε την ελπίδα να ακούσει από την πλευρά των φαρμακοποιών,που ηγούνται αυτής της προσπάθειας τα οφειλόμενα.
...Συμπλήρωσε, όμως, πως εάν δεν υπάρξει σχόλιο εκ μέρους τους γι αυτό, «θα δικαιωθούν κάποιες σκέψεις, σύμφωνα με τις οποίες δεν τους πειράζει αυτό - γιατί ξέρουν ότι έτσι ρυθμίζονταν εξ αρχής - αλλά τους ενοχλεί η γενική απαγόρευση άλλων, πλην των πληθυσμιακών περιορισμών, ως γενική αρχή που κατοχυρώνεται στο παρών σχέδιο νόμου, για να παρεμποδίσει στην πράξη κακές πρακτικές που κλείνουν το επάγγελμα αδιαφανώς».
...Ο Ανδρέας Λοβέρδος ανέφερε επιπλέον ότι το να ασκεί το επάγγελμα του φαρμακοποιού ένας διπλωματούχος - αδειούχος φαρμακοποιός είναι και προσωπικά για κείνον θέμα «κόκκινη γραμμή».
...Αν επιτρέπεται ένα σούπερ μάρκετ να παίρνει έναν φαρμακοποιό στο όνομα του οποίου θα βγάζει άδεια λειτουργίας μέσα στο σούπερ μάρκετ, ρώτησε τον υπουργό ο βουλευτής της ΝΔ, πρώην υφυπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς.
«...Δεν σας απαντώ, επειδή την απάντηση την ξέρετε και σας τη δίνει η πραγματικότητα. Κάντε μια βόλτα να δείτε τη χωροταξία των φαρμακείων. Και στο αεροδρόμιο», απάντησε ο Ανδρέας Λοβέρδος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: