Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

"Ενα ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης"

28 Ιανουαρίου 2011.
Σε όλο το εύρος των εξωτερικών συνόρων της Ευρωπαικής Ένωσης επεκτείνεται η Συμφωνία Επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας, υπογραμμίζει ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρηγόρης Δελαβέκουρας, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε προς το ΑΠΕ-ΜΠΕ κάνει λόγο για «ουσιαστικό βήμα για την αντιμετώπιση της λαθρομετανάστευσης από την Ευρώπη...»...Μιλώντας για τη Συμφωνία Επανεισδοχής μεταξύ Ε.Ε. και Τουρκίας, ο κ. Δελαβέκουρας δήλωσε τα εξής:
«...Για την Ελλάδα η Συμφωνία αυτή έχει πολύ μεγάλη σημασία και ελπίζουμε ότι η υιοθέτηση της θα ολοκληρωθεί απρόσκοπτα. Η Συμφωνία αυτή επιβεβαιώνει ότι τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα στο θέμα της παράνομης μετανάστευσης είναι προβλήματα ευρωπαϊκά -αρκεί να σας θυμίσω ότι το 90% των παράνομων μεταναστών σύμφωνα και με τις εκθέσεις του FRONTEX που εισέρχονται στην Ε.Ε. συλλαμβάνονται στα ελληνικά σύνορα. Μόνο το περασμένο έτος πραγματοποιήθηκαν 132.524 συλλήψεις. Για το λόγο αυτό, τα προβλήματα αυτά απαιτούν συλλογική αντιμετώπιση από την Ε.Ε...».
...Η συνεργασία της Τουρκίας θα παρακολουθείται από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση. Επιπλέον, στη Συμφωνία, όπως έχει διαμορφωθεί, έχει ληφθεί μέριμνα για τα σημεία που μας απασχολούσαν και ενισχύει τη συνεργασία με την Άγκυρα επί του θέματος, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, πράγμα που άλλωστε αποτελεί πάγια επιδίωξη της χώρας μας».
«...Η Συμφωνία προβλέπει τριετή μεταβατική περίοδο, όπως άλλωστε συμβαίνει και σε άλλες Συμφωνίες, π.χ. με τη Ρωσία. Στο ίδιο όμως άρθρο, μετά από ελληνική επιμονή, και με την ίδια δεσμευτικότητα προβλέπεται ότι πρέπει να εφαρμόζονται οι υφιστάμενες διμερείς συμφωνίες επανεισδοχής. Αυτό είναι μια σημαντική εξέλιξη που πετύχαμε, διότι έτσι η εφαρμογή του διμερούς πρωτοκόλλου επανεισδοχής συνιστά πλέον μέρος μιας συμφωνίας της Τουρκίας με το σύνολο της Ε.Ε.

Για την Ελλάδα, στο διάστημα της μεταβατικής περιόδου, βάσει της διμερούς συμφωνίας με την Τουρκία, η διαδικασία επανεισδοχης εφαρμόζεται σε όλες τις περιπτώσεις ανεξαρτήτως ιθαγένειας».
«...Αυτό δεν είναι ακριβές. Αντίθετα, πετύχαμε μια πολύ σημαντική εξέλιξη. Το πεδίο εφαρμογής της Συμφωνίας επεκτείνεται σε όλο το εύρος των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε., ανεξάρτητα εάν αυτά είναι σύνορα με την Τουρκία. Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και στα σύνορά μας στο Ιόνιο ή στα σύνορα της Γαλλίας ή της Ιταλίας, προβλέπεται διαδικασία επανεισδοχής».
«...Η ταχύρρυθμη διαδικασία επανεισδοχής αφορά όλους όσους συλλαμβάνονται σε περιοχή 20 χλμ από τα εξωτερικά σύνορα των Κρατών Μελών, ανεξαρτήτως εάν είναι κοινά σύνορα με την Τουρκία ή όχι. Στην περίπτωση αυτή η διαδικασία επανεισδοχής ολοκληρώνεται με εξαιρετικά συνοπτικές και χρονικά περιορισμένες προθεσμίες (8 εργάσιμες ημέρες).Αντίστοιχα, στην κανονική διαδικασία περιλαμβάνονται όλοι οι υπόλοιποι λαθρομετανάστες που συλλαμβάνονται εντός των κρατών μελών και πέραν των παραμεθορίων περιοχών. Στις περιπτώσεις αυτές, η απάντηση των αρμοδίων τουρκικών υπηρεσιών θα πρέπει να δίνεται εντός 25 ημερών...
«...Το διμερές πρωτόκολλο επανεισδοχής θα συνεχίσει να ισχύει καθ' όλη τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου, υπό την εποπτεία, πλέον, της Ε.Ε. και μετά το πέρας της μεταβατικής περιόδου, θα αντικατασταθεί από την Συμφωνία Ε.Ε. - Τουρκίας»

***Σχετικά με τη διμερή συνεργασία με την Τουρκία, είπε τα εξής:

«Τον Μάιο του 2010, κατά την επίσκεψη του κ. Ερντογάν στην Ελλάδα, η Τουρκία συμφώνησε να προσδιορίσει ένα λιμάνι στα τουρκικά παράλια, για την επιστροφή παράνομων μεταναστών, κάτι που αποτελούσε πάγιο αίτημα της χώρας μας από το 2002. Το λιμάνι αυτό προσδιορίστηκε, είναι το Dikili και πρόσφατα έγινε η ενεργοποίησή του με την αποστολή των πρώτων 38 λαθρομεταναστών. Ταυτόχρονα η Τουρκία δεσμεύτηκε να αποδέχεται ετησίως 1.000 αιτήματα επανεισδοχής από την ελληνική πλευρά. Θέλω να σημειώσω ότι κάθε αίτημα αφορά μεγαλύτερο αριθμό μεταναστών, που έχουν συλληφθεί να εισέρχονται λαθραία στη χώρα μας».
(ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: