Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Παρασκευή, 28 Ιανουαρίου 2011

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Αίγυπτο !

28 Iaνουαρίου 2011.
Ο Αιγύπτιος δικτάτορας,  Χόσνι Μουμπάρακ, με την ιδιότητά του ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, κήρυξε πριν λίγο, απαγόρευση της κυκλοφορίας στις μεγαλύτερες πόλεις της χώρας που αρχίζει από σήμερα,  μετά τις χωρίς προηγούμενο διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτησή του...
«...Επειδή σε ορισμένες επαρχίες επικράτησε ανομία, και σημειώθηκαν ταραχές, λεηλασίες, καταστροφές, επίθεση και πυρπόληση δημόσιας και ιδιωτικής περιουσίας, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων σε τράπεζες και ξενοδοχεία, ο πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ κήρυξε απαγόρευση της κυκλοφορίας ως επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων....», ανακοίνωσε εκφωνητής της κρατικής τηλεόρασης......Ο ίδιος ανέφερε ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας θα αρχίσει να ισχύει από σήμερα  το βράδυ, από τις 6 μ.μ.  έως τις 7 π.μ. και οι κυριότερες πόλεις είναι το Κάιρο, η Αλεξάνδρεια και το Σουέζ...
...Νωρίτερα, διαδηλωτές έβαλαν φωτιά στην έδρα του Κυβερνείου της Αλεξάνδρειας, στο κέντρο της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αιγύπτου, ανέφερε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου, ενώ συνεχίζονται για τέταρτη ημέρα οι χωρίς προηγούμενο αντικυβερνητικές διαδηλώσεις.

...Στήλες καπνού υψώνονταν από το φλεγόμενο κτίριο μετά τις συγκρούσεις μεταξύ της αστυνομίας και των διαδηλωτών, ενώ αρκετοί διαδηλωτές παραβίασαν την είσοδο του κτιρίου ενός αστυνομικού τμήματος μιας άλλης συνοικίας στο κέντρο της πόλης.
...Στο μεταξύ στρατιωτικά οχήματα εμφανίστηκαν σήμερα στους δρόμους του Καΐρου, μετά από μια ημέρα βίαιων συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών, μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο το CNN.
...Και το δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε ότι στρατιωτικά αυτοκίνητα εμφανίστηκαν στους δρόμους του Καίρου, επικαλούμενο τον ανταποκριτή του στην περιοχή.
...Την ίδια στιγμή πολίτες λένε πως είδαν δεκάδες Αιγύπτιους μωλωπισμένους, ματωμένους και να λιποθυμούν στο Κάιρο στη διάρκεια των σημερινών διαδηλώσεων, ενώ το τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως υπάρχει τουλάχιστον ένας νεκρός.
...Ένας πολίτης που μίλησε στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ρόιτερς είδε ανθρώπους ματωμένους με τραύματα στο κεφάλι και άλλους να καταρρέουν στο έδαφος, αν και τα αίτια των τραυματισμών δεν έχουν διευκρινιστεί καθώς χάος επικρατεί στους δρόμους. Άλλοι αυτόπτες μάρτυρες έδωσαν παρόμοιες περιγραφές.

...Το Αλ Τζαζίρα μετέδωσε πως τουλάχιστον ένας άνθρωπος σκοτώθηκε και δεκάδες τραυματίστηκαν στην πλατεία Μόνεϊμ Ριάντ στο κέντρο του Καΐρου. Δεν κατέστη δυνατό να επιβεβαιωθεί ότι υπάρχει νεκρός. Το τηλεοπτικό δίκτυο μετέδωσε επίσης ότι τραυματίστηκε ο Αϊμάν Νουρ, ο οποίος είχε έρθει δεύτερος με μεγάλη διαφορά στις προεδρικές εκλογές του 2005.
...Σε μια περαιτέρω εξέλιξη, δυνάμεις ασφαλείας εθεάθησαν να αποκλείουν την πλατεία Ταχρίρ, μετέδωσε το Αλ Τζαζίρα.

***Στο μεταξύ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων του κοινοβουλίου, ο οποίος είναι επίσης μέλος του κυβερνώντος Εθνικού Δημοκρατικού Κόμματος, κάλεσε τον Αιγύπτιο πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προβεί σε «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο» για να αποφευχθεί μια «επανάσταση» στην Αίγυπτο.
«...Πουθενά στον κόσμο η ασφάλεια δεν μπορεί να βάλει τέλος στην επανάσταση...», δήλωσε ο Μούσταφα αλ-Φέκι σε δηλώσεις του στο Αλ-Τζαζίρα.
«...Η επιλογή να ενισχυθεί μόνον η ασφάλεια δεν είναι αρκετή και ο πρόεδρος είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει να σταματήσουν αυτά τα γεγονότα...», πρόσθεσε ζητώντας να γίνουν «μεταρρυθμίσεις χωρίς προηγούμενο».

***Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, ο οποίος προσευχήθηκε μαζί με άλλους 2.000 πολίτες στην περιοχή της Γκίζας, στα περίχωρα της πόλης., εμποδίζεται από το να φύγει από την περιοχή, σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα. Ο πρώην επικεφαλής της ΙΑΕΑ δεν ηγείται κάποιου κόμματος, όμως δημιούργησε ένα κίνημα, τον Εθνικό Σύλλογο για την Αλλαγή, το οποίο ζητεί δημοκρατικές και κοινωνικές μεταρρυθμίσεις.

...Οι τέσσερις Γάλλοι δημοσιογράφοι οι οποίοι συνελήφθησαν σήμερα το πρωί στο Κάιρο από τις αιγυπτιακές αρχές, αφέθηκαν ελεύθεροι, δήλωσε στο Παρίσι ένας αρχισυντάκτης της γαλλικής εφημερίδας Λε Φιγκαρό, ένας συνεργάτης της οποίας ήταν μεταξύ των συλληφθέντων.

...Οι διαδηλώσεις εναντίον του καθεστώτος του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ επεκτείνονταν νωρίς το απόγευμα σ' όλο το Κάιρο, μετά την εβδομαδιαία προσευχή της Παρασκευής, κατά την τέταρτη ημέρα της κινητοποίησης, μεταδίδουν δημοσιογράφοι του Γαλλικού Πρακτορείου.
...Ξεκινώντας από πολλές συνοικίες στην ανατολική όχθη του Νείλου, όπου βρίσκονται τα περισσότερα κυβερνητικά κτίρια, οι διαδηλώσεις έχουν επεκταθεί σε πολλούς τομείς της δυτικής όχθης της πρωτεύουσας, όπου ζουν περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι.
...Νεαροί Αιγύπτιοι μετέφεραν το νεκρό σώμα ενός διαδηλωτή, μέσα από τους δρόμους του Σουέζ, μετά από συγκρούσεις με την αστυνομία η οποία αναχώρησε από τις κεντρικές περιοχές της πόλης, αφήνοντας κάποιους κύριους δρόμους στους διαδηλωτές, δήλωσε ένας αυτόπτης μάρτυρας στο Ρόιτερς.
«Σκότωσαν τον αδελφό μου», φώναξε ένας από τους διαδηλωτές.

...Οι διαδηλωτές είπαν ότι ονομάζεται Χαμάντα Λαμπίμπ, 30 ετών, και ήταν οδηγός. Πρόσθεσαν ότι ο θάνατος του προκλήθηκε από τραυματισμό του από σφαίρα.
...Η αιγυπτιακή αστυνομία εγκατέλειψε τις κεντρικές περιοχές της βιομηχανικής πόλης-λιμάνι, μετά τις διαδηλώσεις κατά τις οποίες χιλιάδες διαδηλωτές έσπασαν τις γραμμές ασφάλειας των δυνάμεων της τάξης και έκαψαν ένα αστυνομικό τμήμα, πρόσθεσε ο μάρτυρας.
...Η αστυνομία προσπάθησε να διαλύσει τους διαδηλωτές, οι οποίοι πέταγαν πέτρες και ζητούσαν κραυγάζοντας το τέλος της προεδρίας του Χόσνι Μουμπάρακ. Αλλά καθώς δεν ήταν σε θέση να τους περιορίσει υποχώρησε, εγκαταλείποντας τουλάχιστον οκτώ μεγάλα φορτηγά της αστυνομίας. ...Οι διαδηλωτές έσπασαν τα παράθυρα και προσπάθησαν να αναπογοδυρίσουν ένα από τα φορτηγά.
...Εκατοντάδες μέλη των δυνάμεων ασφαλείας είχαν συγκεντρωθεί σε μια μεγάλη ομάδα γύρω από το γραφείο του κυβερνήτη, όπου δεν υπήρχαν καθόλου διαδηλωτές....

***Οι χθεσινές διαδηλώσεις σημαδεύτηκαν από τον θάνατο ενός ακόμα διαδηλωτή από την αστυνομία, του έβδομου από την Τρίτη, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο χωριό Σέιχ Ζουαγιέντ, στο βόρειο Σινά, ενώ περισσότεροι από 1.000 άνθρωποι έχουν συλληφθεί σε όλη την Αίγυπτο, σύμφωνα με τους εκπροσώπους των δυνάμεων ασφαλείας.
...Η οργάνωση υπεράσπισης των ανθρώπινων δικαιωμάτων Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Διακιωμάτων (HRW) κατηγόρησε την αιγυπτιακή αστυνομία ότι αυξάνει τη χρήση βίας κατά των διαδηλωτών με «εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο» τρόπο.
...Η οργάνωση, με έδρα τις ΗΠΑ, επισημαίνει επίσης ότι οκτώ άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους από τα βίαια επεισόδια, αν και σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο οι νεκροί μέχρι στιγμής είναι επτά: πέντε διαδηλωτές και δύο αστυνομικοί.
«...Παρατηρήσαμε έναν τρόπο διατήρησης της τάξης εντελώς απαράδεκτο και δυσανάλογο κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων», δήλωσε ο Τζο Στορκ, υπέυθυνος της HRW για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αμερική.
«...Αντί να καταφεύγουν σε μεγαλύτερη καταπίεση, οι (αιγυπτιακές αρχές) θα έπρεπε να ερευνούν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες παρατηρήθηκε υπερβολική χρήση βίας από τη μεριά της αστυνομίας», πρόσθεσε.
...Ο Ελ Μπαραντέι δήλωσε από το Κάιρο: «Πρόκειται για μία κρίσιμη στιγμή στην ιστορία της Αιγύπτου. Η επιθυμία για αλλαγή πρέπει να γίνει σεβαστή».

***Εν τω μεταξύ...
...Διακόπηκε σήμερα στο Κάιρο η πρόσβαση στο Ιντερνετ, δήλωσαν χρήστες και ξενοδοχεία, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι εκκλήσεις για διαδηλώσεις στη διάρκεια της ημέρας κατά του προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ.
«Η πρόσβαση στο Ιντερνετ έχει διακοπεί σήμερα στην Αίγυπτο», ανακοίνωσαν εργαζόμενοι σε μεγάλο ξενοδοχείο του Καΐρου, πληροφορία που επιβεβαιωθηκε και από άλλα ξενοδοχεία.
Πολλοί χρήστες σε όλη τη χώρα δήλωσαν επίσης ότι δεν έχουν πρόσβαση στο Ιντερνετ. Νέες διαδηλώσεις έχουν προγραμματιστεί για σήμερα μετά την προσευχή της Παρασκευής.

***Ολα τα γεγονότα...
...-Η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες κατά διαδηλωτών στο τζαμί αλ- Αζάρ, στο κέντρο του Καΐρου

-Ο Μοχάμεντ ελ Μπαραντέι, προσεύχεται μαζί με άλλους 2.000 πολίτες στην περιοχή της Γκίζας, στα περίχωρα της πόλης. Σύμφωνα με το Αλ Τζαζίρα, εμποδίζεται από το να φύγει από την περιοχή.

-Τουλάχιστον 1.000 πολίτες διαδηλώνουν στην Γκίζα, ανταλλάσσοντας χειραψίες με αστυνομικούς, οι οποίοι τους επιτρέπουν να περάσουν ειρηνικά.

-Συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και διαδηλωτών στο κέντρο του Καΐρου. Αστυνομικοί με πολιτικά προχωρούν σε συλλήψεις ατόμων που θεωρούν επικεφαλής της πορείας.

-Διαδηλωτές αποκλείονται στο τζαμί Αλ Φατάχ, στην πλατεία Ραμσή, κατά των οποίων χρησιμοποιούνται δακρυγόνα. Ένα αυτοκίνητο πυρπολείται.

-Η αστυνομία μπλοκάρει τις εισόδους στην πλατεία Ταχρίρ, όπου έλαβαν χώρα συγκρούσεις την πρώτη ημέρα των διαδηλώσεων. Απόπειρα περίπου διαδηλωτών να διασπάσει τον κλοιό αποτυγχάνει.

-Εκατοντάδες πολίτες διαδηλώνουν ειρηνικά, ανταλλάσσοντας χειραψίες με αστυνομικούς, μετά από συγκρούσεις στο Μοχαντισίν του Καΐρου).

-Η αστυνομία χρησιμοποιεί πλαστικές σφαίρες και δακρυγόνα κατά διαδηλωτών στην Αλεξάνδρεια. Οι διαδηλωτές σπάνε τις γραμμές τις αστυνομίας και καταλαμβάνουν οχήματά της, τα οποία πυρπολούν, ενώ αιχμαλωτίζουν αστυνομικούς.

-Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν μετά τις προσευχές της Παρασκευής στο Σουέζ, συγκεντρωνόμενοι μπροστά από αστυνομικό τμήμα, το οποίο και πυρπολούν.

-Διαδήλωση χιλιάδων στο Καφρ Ελ Σεΐχ.

-Χιλιάδες πολίτες διαδηλώνουν στο νότιο Ασουάν. Χρήση δακρυγόνων από την αστυνομία.

-Περίπου 3.000 πολίτες διαδηλώνουν σε διαφορετικά σημεία της Μανσούρα. Η αστυνομία χρησιμοποιεί δακρυγόνα για να διαλύσει τα πλήθη, τα οποία τείνουν να ανασυγκροτούνται.

-Διαδηλωτές βάζουν φωτιά σε κτίριο του κυβερνώντος κόμματος στη Δαμιέττη.

-Διαδηλωτές πυρπολούν τα τοπικά γραφεία του κυβερνώντος κόμματος στο Κομ Όμπο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: