Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις για την εκκένωση της Νομικής.

27 Ιανουαρίου 2011.
Οπως μετέδωσε πριν λίγο, το ΑΠΕ, συνεχίζονται οι μαραθώνιες  διαπραγματεύσεις για την έξοδο των μεταναστών που έχουν καταλάβει τη Νομική Σχολή., με τη συνδρομή και καθοδήγηση του ΣΥΡΙΖΑ....Παράλληλα, έξω από τη Νομική, παραμένουν ισχυρές αστυνομικ'ες δυνάμεις, που έχουν αποκλείσει την περιοχή......Διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται τόσο στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη μεταξύ του υπουργού, Χρ. Παπουτσή, και εκπροσώπων των μεταναστών, όσο και στο κτίριο της Νομικής, όπου βρίσκονται ο πρόεδρος και μέλη του Πρυτανικού Συμβουλίου....
...Οι μετανάστες έδειξαν να υπαναχωρούν και να δέχονται την μετεγκατάσταση, αλλά υπό όρους. ...Συγκεκριμένα, δέχθηκαν να αποχωρήσουν, υπό τις προϋποθέσεις, η εγκατάστασή τους και η παραμονή τους, στο προτεινόμενο κτίριο να γίνει χωρίς τη συνοδεία αστυνομικών και μαζί τους μέσα στον νέο χώρο να βρίσκονται και οι Κινήσεις Αλληλεγγύης.... Υπό τους νέους όρους, ο ιδιοκτήτης του προτεινόμενου κτιρίου, αρχικά απέσυρε τη συμφωνία παραχώρησης... Ο πολίτης έχει προσφέρει κτίριο στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Ηπείρου......Παράλληλα, υπάρχει  αποκλεισμός ευρείας ακτίνας γύρω από τη Νομική Σχολή, αλλά και τον αποκλεισμό του Μετρό Πανεπιστημίου, που επιβλήθηκε πριν λίγο από την Αστυνομία. Εντός του κλοιού και κυρίως στα Προπύλαια, παραμένουν κυρίως μέλη οργανώσεων αλληλεγγύης προς τους μετανάστες απεργούς....

***Για τις τελευταίες εξελίξεις και την κατάσταση γύρω από τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να εγκαταλείψουν οι μετανάστες το κτίριο της Νομικής Σχολής, ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννης Ραγκούσης, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε μαζί τους, κατά τη διάρκεια της διυπουργικής σύσκεψης, η οποία είναι σε εξέλιξη.
...Επιπλέον, υπήρξε επικοινωνία με μεταναστευτικές οργανώσεις, στις οποίες διαμηνύθηκε πως πρόκειται για μεμονωμένο, «εντοπισμένο» περιστατικό, το οποίο η κυβέρνηση επιθυμεί να επιλυθεί ειρηνικά και πως οι κινήσεις δεν αφορούν συνολικά στους μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα μας.
...Ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης κατά την επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Εσωτερικών Γιάννη Ραγκούση αναφερόμενος στην κατάσταση που επικρατεί στη Νομική, είπε σύμφωνα με πληροφορίες από πηγές του κόμματος ότι «δεν είναι ώρα κριτικής και ώρα πολιτικής ομόνοιας απέναντι σε ένα πρόβλημα που πρέπει να ελεγχθεί».
...Να μην ασκηθεί βία κατά των μεταναστών που βρίσκονται στη Νομική ζήτησε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Χρήστο Παπουτσή, μετά την απόφαση της πρυτανείας για άρση του ασύλου. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του ΚΚΕ η κυβέρνηση έχει τρόπο και πρέπει να ικανοποιήσει «τα άμεσα δίκαια αιτήματά τους». 
...Η Αλέκα Παπαρήγα, τονίζεται στην ανακοίνωση, «προειδοποίησε ότι αν η κυβέρνηση χρησιμοποιήσει την κρατική καταστολή κατά των θυμάτων μεταναστών, δεν θα έχει μόνο την ευθύνη για αυτή την αποτρόπαια πράξη αλλά και για τις συνολικές παρενέργειες που θα δημιουργήσει».

Για το ίδιο θέμα είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπουργό Εσωτερικών Αποκέντρωσης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Γιάννη Ραγκούση, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος του μετέφερε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στη Νομική.
...Ο πρόεδρος του ΣΥΝ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, διατύπωσε την άποψη ότι ακόμη και τώρα μπορεί να βρεθεί λύση χωρίς άρση του ασύλου και χωρίς χρήση βίας, αρκεί από την πλευρά της κυβέρνησης να γίνουν δεκτά τα τρία αιτήματα που θέτουν οι απεργοί πείνας, προκειμένου να μεταφερθούν με ασφάλεια σε άλλο κτίριο. Ο κ. Τσίπρας ζήτησε αυτοσυγκράτηση και σε κάθε περίπτωση να μη χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα η παραμονή των μεταναστών στο χώρο για τη χρήση βίας εναντίον τους, και την κατάργηση του ασύλου.

***H αστυνομία είναι ετοιμή σε περίπτωση που δοθεί η εντολή για την επιχείρηση εκκένωσης τού υπό κατάληψη κτιρίου της Νομικής Σχολής. 
...Ο εκπρόσωπος της Πρωτοβουλίας Αλληλεγγύης, Νίκος Γιαννόπουλος, δήλωσε ότι «τα μέλη της Κίνησης θα παραμείνουν στο πλευρό των απεργών μέχρις εσχάτων».

***...Ο επικεφαλής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής, πρώην πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέκος Αλαβάνος, βρέθηκε πριν λίγη ώρα στον χώρο της Νομικής, όπου έχουν εγκατασταθεί οι μετανάστες απεργοί πείνας, και είχε συνομιλία με τον Εισαγγελέα Πρωτοδικών, ο οποίος κλήθηκε να παραστεί στην επιχείρηση εκκαθάρισης της Αστυνομίας.
...Ο κ. Αλαβάνος έκανε την εξής δήλωση: «Η θέση του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής για την κατάσταση, που έχει δημιουργηθεί στη Νομική είναι ότι δεν αποτελεί μία από τις πιο εύστοχες επιλογές η εγκατάσταση μεταναστών απεργών πείνας στο κτίριο της Νομικής Σχολής. ...Πιστεύουμε, θα έπρεπε να κατευθυνθούν προς τα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να δηλώσουν ότι πρέπει να σπάσει ο αποκλεισμός των συνόρων της Ελλάδας, που έχει καταστήσει τη χώρα μας αποθήκη δυστυχίας και κρατητήριο απελπισμένων.
...Δεν υπάρχει κανένας λόγος να αξιοποιηθεί από την κυβέρνηση η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί για να χτυπηθεί το πανεπιστημιακό άσυλο. Θα έπρεπε να επιδειχθεί ανοχή γιατί οι απεργοί πείνας μετανάστες δεν αποτελούν απειλή, δεν έχουν μαζί τους χασίς, δεν γράφουν συνθήματα στους τοίχους, δεν εμποδίζουν τα μαθήματα, δεν βρωμίζουν το κτίριο.
...Το πρόβλημα του Έλληνα πολίτη δεν είναι αυτό, που επιχειρεί η κυβέρνηση να παρουσιάσει. Είναι το ψωμί που λείπει κάθε μέρα από το τραπέζι».

***Από νωρίς, το απόγευμα...
....Με εντολή της προϊσταμένης της Εισαγγελίας, Ελένης Ράικου, πέντε εισαγγελείς τέθηκαν σε επιφυλακή προκείμενου να συνδράμουν, όπως προβλέπει ο νόμος, τις αστυνομικές δυνάμεις όταν και όποτε επιχειρήσουν να εισέλθουν στο κτίριο.

***Στη συνέλευσή τους οι απεργοί αποφάσισαν νωρίτερα να μην μετακινηθούν από το κτίριο της Νομικής, επικαλούμενοι τρεις λόγους, τους οποίους αναφέρουν σε γραπτή τους ανακοίνωση.
...Στο κείμενο της απόφασης αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι η πρόταση για μετεγκατάστασή τους δεν έγινε δεκτή:
1. Γιατί στον προτεινόμενο χώρο μπορούν να είναι μέσα μόνον οι απεργοί κι όχι αυτοί που τους συμπαραστέκονται.
2. Διότι ο χώρος θα φρουρείται από την άνδρες της Αστυνομίας, γεγονός, που εκτινούν ότι δεν θα λύσει προβλήματα, αλλά αντίθετα, θα δημιουργήσει εντάσεις.
3. Γιατί η προτεινόμενη λύση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη.

...Στο καταληφθέν κτίριο, εξάλλου, βρέθηκε και ο πρύτανης του πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδόσης Πελεγρίνης, ο οποίος δήλωσε: «Η λύση βρέθηκε, αλλά απορρίφθηκε γιατί θέλουν να παραμείνουν εδώ. Εξαντλήσαμε κάθε περιθώριο συνεννόησης. Θα δούμε τι θα πράξουμε στη συνέχεια. Πάντως, οι χώρος θα προστατευθεί»....(Η.Β., ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: