Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Τετάρτη, 26 Ιανουαρίου 2011

Νέες διαδηλώσεις στην Τυνησία.

26 Ιανουαρίου 2011.
Διαδηλωτές συγκρούστηκαν με αστυνομικούς σήμερα Τετάρτη καθώς οι συνεχιζόμενες επί ημέρες διαδηλώσεις με αίτημα την καθαίρεση αξιωματούχων του έκπτωτου καθεστώτος Μπεν Άλι από την μεταβατική κυβέρνηση σημαδεύτηκαν από επεισόδια βίας...
...Δεν είναι ακόμα σαφές πώς άρχισαν τα επεισόδια κοντά στο κυβερνητικό μέγαρο στην παλιά πόλη, γνωστή και ως Κάσμπα, στην Τύνιδα, ωστόσο αυτόπτες μάρτυρες και δημοσιογράφοι του ειδησεογραφικού πρακτορείου Ρόιτερς ανέφεραν πως είδαν ειδικές μονάδες αντιμετώπισης ταραχών της αστυνομίας να χρησιμοποιούν δακρυγόνα με στόχο εκατοντάδες διαδηλωτές, κυρίως έφηβους, που πέταγαν πέτρες.
Οι διαδηλωτές έμοιαζαν να είναι από τις φτωχές επαρχιακές περιοχές της Μεσογειακής χώρας και πιστεύεται ότι είναι ανάμεσα σε εκείνους που έχουν στήσει ένα καταυλισμό έξω από το κυβερνητικό μέγαρο.
...Φώναζαν στους άνδρες των υπηρεσιών ασφαλείας ότι είναι οι «αστυνομικοί της Λεϊλά», σε μια αναφορά στη σύζυγο του πρώην προέδρου Ζιν αλ Αμπιντίν Μπεν Άλι, η οποία φέρεται να είχε τεράστια επιρροή και ακριβά γούστα.
...Η μεταβατική κυβέρνηση πασχίζει να εδραιωθεί εν μέσω των συνεχιζόμενων λαϊκών κινητοποιήσεων που απαιτούν πιο σαρωτικές αλλαγές μετά τη φυγή του Μπεν Άλι από τη χώρα την 14η Ιανουαρίου εξαιτίας της λαϊκής εξέγερσης κατά της φτώχειας, της διαφθοράς και της ανηλεούς καταστολής.
...Στο μεταξύ, σε εξέλιξη βρίσκεται η γενική απεργία στην δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, τη Σφαξ, με τη συμμετοχή «δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων από όλους τους τομείς», όπως δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αμίν Σεφί, μέλος του περιφερειακού γραφείου του συνδικάτου UGTT. Βασικό αίτημα των απεργών είναι η διάλυση της μεταβατικής κυβέρνησης, η οποία κυριαρχείται από στελέχη του προηγούμενου καθεστώτος, πρόσθεσε. 
***Ο υπουργός Δικαιοσύνης της Τυνησίας, Λάσχαρ Κάρουι Σέμπι, ανακοίνωσε ότι 698 άνθρωποι συνελήφθησαν για συμμετοχή στις ταραχές που προηγήθηκαν και ακολούθησαν την πτώση του πρώην προέδρου Ζιν ελ Αμπιντίν Μπεν Άλι στις 14 Ιανουαρίου.
Αυτά τα άτομα θεωρούνται ύποπτα για «επιθέσεις, σαμποτάζ, και λεηλασίες», διευκρίνισε ο υπουργός σε συνέντευξη Τύπου....από αυτούς, 133 αφέθηκαν υπό όρους ελεύθεροι, και 31 αθωώθηκαν από την έρευνα.

...Ο κ. Σέμπι ανέφερε εξάλλου ότι το υπουργείο του εξετάζει το ενδεχόμενο απελευθέρωσης ορισμένων κρατουμένων του κοινού ποινικού δικαίου, άνω των 60 ετών, που δεν έχουν δικαστεί για σοβαρά εγκλήματα, και νέων 18 έως 20 ετών που πληρούν αυτό το ίδιο κριτήριο.
...Στο μεταξύ η κεντρική συνδικαλιστική ένωση της Τυνησίας (UGTT) απηύθυνε σήμερα έκκληση για «γενική απεργία» την Πέμπτη στην Σίντι Μπουζίντ (κέντρο-δυτικά), εστία της επανάστασης που επέφερε την πτώση του Προέδρου Μπέν Αλι, με αίτημα την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης, σύμφωνα με συνδικαλιστική πηγή.
«Θα υπάρξει γενική απεργία αύριο στη Σίντι Μπουζίντ και μια διαδήλωση για να πέσει η κυβέρνηση», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αναπληρωτής γενικός γραμματέας της για την περιοχή, Άλι Ζάρι.
...Η έκκληση αυτή αποτελεί συνέχεια μια άλλης «γενικής απεργίας» που διοργανώθηκε την Τετάρτη στο Σφαξ (κέντρο), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, όπου χιλιάδες διαδηλωτές απαίτησαν την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης, λόγω της παρουσίας σε αυτήν πολλών υπουργών, οι οποίοι υπηρέτησαν υπό το καθεστώς Μπεν Άλι.(Γαλλικό, ΑΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: