Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Σάββατο 29 Ιανουαρίου 2011

Η Χίλαρι Κλίντον επισκέπτεται την Αιτή.

29 Ιανουαρίου 2011.
Η επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Χίλαρι Κλίντον πρόκειται να επισκεφθεί την Αϊτή αύριο Κυριακή για να συζητήσει με τον απερχόμενο πρόεδρο Ρενέ Πρεβάλ και άλλους σχετικά με την πολιτική κρίση μετά τις αμφισβητούμενες εκλογές της 28ης Νοεμβρίου, αλλά και την επιδημία χολέρας και την προσπάθεια ανοικοδόμησης μετά το σεισμό του Ιανουαρίου του 2010.
......Η κ. Κλίντον "θα συζητήσει με μέλη της κοινωνίας των πολιτών, πολιτικούς παράγοντες, τον πρόεδρο της Αϊτής και τους διεθνείς εταίρους σχετικά για την κατάσταση μετά τις εκλογές καθώς και για τις προσπάθειες ανοικοδόμησης", σύμφωνα με ανακοινωθέν του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ.
...Η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών πρόκειται επίσης να συναντηθεί με τον Έντμοντ Μουλέτ, ειδικό επιτετραμμένο του ΓΓ του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν στην Αϊτή, ενώ μεταξύ άλλων θα επισκεφθεί και ένα κέντρο νοσηλείας των αϊτινών που έχουν προσβληθεί από χολέρα.
...Οι νεκροί από την επιδημία έχουν ξεπεράσει τους 4.000.Θα πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη της Κλίντον στην Αϊτή από την 16η Ιανουαρίου του 2010, μερικές ημέρες μετά τον καταστροφικό σεισμό η οποία είχε σαρώσει την πιο φτωχή χώρα της Αμερικάνικης ηπείρου, αφήνοντας πίσω του 330.000 νεκρούς, 1,3 εκατ. άστεγους και μεγάλο μέρος της πρωτεύουσας Πορτ-ο-Πρενς συντρίμμια.

...Για να αποκλιμακώσει την πολιτική κρίση μετά τον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών της 28ης Νοεμβρίου --όταν τα προκαταρκτικά αποτελέσματα έφεραν την πρώην πρώτη κυρία Μιρλάντ Μανιγκάτ πρώτη και τον υποψήφιο του κυβερνώντος κόμματος Ζιντ Σελεστάν δεύτερο με λιγότερες από 7.000 ψήφους διαφορά από τον τρίτο, τον δημοφιλή τραγουδιστή Μισέλ Μαρτελί, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν αιματηρά επεισόδια με τουλάχιστον 5 νεκρούς στις διαδηλώσεις από οπαδούς του τελευταίου-- το κυβερνών κόμμα INITE ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι σχεδιάζει να τον αποσύρει από την διεκδίκηση της προεδρίας. Όμως ο ίδιος ο Σελεστάν δεν έχει ακόμα ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του.

...Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, που ήταν προγραμματισμένο να διεξαχθεί την 16η Ιανουαρίου, έχει αναβληθεί επ' αόριστον, παρά το ότι ο Πρεβάλ τυπικά υποχρεούται να αποχωρήσει από την προεδρία στις αρχές Φεβρουαρίου.

...Την 21η Ιανουαρίου οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τις βίζες ενός άγνωστου αριθμού "κυβερνητικών αξιωματούχων" της Αϊτής για να πιέσουν ώστε να υπάρξει μια εκλογική διαδικασία "ελεύθερη, δίκαιη και αξιόπιστη" στη χώρα, πρώην Γαλλική αποικία που μοιράζεται με την Δομινικανή Δημοκρατία τη νήσο Ισπανιόλα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: