Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Κυριακή, 23 Ιανουαρίου 2011

Κουβέλης : Με τον ΣΥΡΙΖΑ χωρίσαμε οριστικά....

23 Ιανουαρίου 2011.
Συνέντευξη του προέδρου της Δημοκρατικής Αριστεράς, Φώτη Κουβέλη, φιλοξενεί σήμερα, η εφημερίδα  "Τύπος της Κυριακής"..
"...Αποτελεί σταθερή μας επιλογή η σύγκλιση των ιδεών της Αριστεράς και της Οικολογίας...Τη σύγκλιση αυτή δεν την αντιλαμβανόμαστε ως μια συγκόλληση του χώρου της Δημοκρατικής Αριστεράς με το χώρο των Οικολόγων-Πρασίνων...", τονίζει στη συνέντευξη του, ο κ. Κουβέλης και συνεχίζει..."...Μας ενδιαφέρει ένας νέος προγραμματικός επαναπροσδιορισμός που οργανικά θα ενώνει τις ευαισθησίες της κοινωνικής κριτικής με τις διεκδικήσεις για το περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη. Μας ενδιαφέρει ένας προγραμματικός ορίζοντας που η ριζοσπαστική αμφισβήτηση του σημερινού καπιταλιστικού μοντέλου θα συμπίπτει με την οικολογική θεώρηση για τον πλανήτη, για τον τρόπο ζωής, για την οικονομία. 
...Η ΔΗΜ.ΑΡ. απευθύνει προτάσεις συνεργασίας και συμπόρευσης στους οικολόγους - πράσινους μέσα στα κινήματα, στα αυτοδιοικητικά σχήματα, στις κινήσεις πολιτών...
...Έχουμε ανάγκη από νέες συνθέσεις στην πολιτική. Η ΔΗΜ.ΑΡ. σταθερά υποστηρίζει ότι στην Ελλάδα έχουμε ανάγκη να υπερβούμε το παραδοσιακό κομματικό σύστημα. Αυτό που οδήγησε, είτε από θέσεις διακυβέρνησης είτε από θέσεις αντιπολίτευσης, στη σημερινή κρίση. Η ίδια η δημιουργία της ΔΗΜ.ΑΡ. είναι ένα στοιχείο της αμφισβήτησης του οχυρωμένου αριστερού λόγου σε βεβαιότητες και καταγγελίες, έξω από τις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας και τις προτεραιότητες του τόπου. Όλοι μας, θα πρέπει να δούμε την ανάγκη μιας πλατιάς πολιτικής συμμαχιών...."
...Αναφερόμενος στις σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κουβέλης, αναφέρει :
..."...Οι διαφωνίες μας με την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ και τον χαρακτήρα της Αριστεράς ήταν ο βασικός και κύριος λόγος για τον οποίο δυνάμεις που σήμερα βρίσκονται στη ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ αποχώρησαν από τον Συνασπισμό. 
...Ο αριστερός ευρωπαϊσμός, η μεταρρυθμιστική πολιτική, η πολιτική οικολογία είναι στοιχεία της πολιτικής μας ταυτότητας. Εντάσσουμε τους πολιτικούς και κοινωνικούς αγώνες στη στρατηγική του δημοκρατικού δρόμου προς το σοσιαλισμό, ειδικά μέσα στις συνθήκες της οικονομικής, πολιτικής και κοινωνικής κρίσης. Σταθερή και συνεχής πολιτική μας είναι η αντίθεση στο νεοφιλελευθερισμό, η διεύρυνση της δημοκρατίας, η υπεράσπιση των κοινωνικών δικαιωμάτων, η οικολογική ανάπτυξη, η δημοκρατική ολοκλήρωση και η προοδευτική ευρωπαϊκή πορεία. Αυτές οι επιλογές μας, εξ' αντικειμένου, δεν διαμορφώνουν συνθήκες διαλόγου με το ΣΥΡΙΖΑ.
 
...Επιπλέον, ο κ. Κουβέλης, αναφερόμενος στην ίδρυση του κόμματος του, τονίζει : 
"...Η ίδρυση της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ ήταν μια επιβεβλημένη κίνηση για να απαντήσουμε άμεσα στο διογκούμενο αίτημα της ελληνικής κοινωνίας για ριζική ανασυγκρότηση του πολιτικού πεδίου και των σημερινών κομματικών φορέων της χώρας μας και για τη διατύπωση μιας ολοκληρωμένης εναλλακτικής πολιτικής πρότασης. 
...Αποτελεί, ταυτόχρονα, προσπάθεια υπεράσπισης του παρελθόντος και του μέλλοντος της ανανεωτικής, δημοκρατικής και οικολογικής Αριστεράς. Αποτελεί σήμερα μια ιστορική επιταγή, ώστε να συμβάλουμε στην ανασυγκρότηση της χώρας στην κατεύθυνση της ισότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης, της οικολογικής ανάπτυξης. 
...Εμείς, ως νέο κόμμα της Αριστεράς που έρχεται όμως από μακριά και πάει μακριά, δεσμευόμαστε, παράλληλα με τη διαμόρφωση μιας ρεαλιστικής και υπεύθυνης πρότασης εξόδου από την κρίση, να ενισχύσουμε μεθόδους και πρακτικές που θα φέρνουν την "πολιτική στους πολίτες" και τους "πολίτες στην πολιτική". 
...
...Αναφερόμενος στην κατάσταση της χώρας, προσθέτει : 
"...Η κοινωνία είναι τεμαχισμένη και η ανασφάλειά της γιγαντώνεται. Η χώρα αντιμετωπίζει έκρηξη ύφεσης, ανεργίας, πληθωρισμού, συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης. Έχει εμπλακεί, με ευθύνη της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, σε ένα φαύλο κύκλο αλληλοδιαδόχων μέτρων, άνισων και κοινωνικά άδικων, χωρίς να είναι ορατός ο δρόμος εξόδου από την κρίση και, προ πάντων, με μια κοινωνία όρθια. Η κοινωνία ήδη αντιδρά. Η αντοχή της κυβέρνησης θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο της πολιτικής που θα ασκήσει. Αν εμμείνει στη σημερινή πολιτική της, η αντοχή της θα δοκιμασθεί και δεν θα αποφύγει το ρήγμα στη συνοχή της...."
...Τέλος, για τις κυβερνήσεις συνεργασίας, αναφέρει :  
"...Οι κυβερνήσεις συνεργασίας, της όποιας μορφής, προϋποθέτουν προγραμματικές συμφωνίες και πολιτικές συμπτώσεις για την ασκούμενη πολιτική. Αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΡΙΣΤΕΡΑ δεν είναι αδιάφορη για τη διακυβέρνηση της χώρας. Πρωτίστως όμως ενδιαφέρεται για το πολιτικό περιεχόμενο της διακυβέρνησης. Με τα υπάρχοντα δεδομένα δεν υπάρχουν περιθώρια συμμετοχής μας σε κυβερνήσεις συνεργασίας...." (Ν.Λ.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: