Μείνεται συντονισμένοι στον 935radio....


Ενημέρωση για όλα!

Πέμπτη, 27 Ιανουαρίου 2011

Πεταλωτής : Δεν δεχόμαστε εκβιασμούς.

27 Ιανουαρίου 2011.
"...Με εκβιασμούς και βίαιες καταστάσεις η ελληνική πολιτεία δεν ενεργεί..."...Αυτό, τόνισε με έμφαση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, σχετικά με την κατάληψη της Νομικής από παράνομους μετανάστες....
...Ο Γ. Πεταλωτής δήλωσε ότι «...αυτοί οι μετανάστες, άσχετα αν είναι νόμιμοι ή λαθραίοι, γίνονται θύματα και εργαλεία σε μικροπολιτικές κάποιων, οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τη δυστυχία αυτών των ανθρώπων, προσπαθούν να αποκομίσουν πολιτικά οφέλη, να δημιουργήσουν εντάσεις βίαιες, ώστε πραγματικά να έχουμε μια Αθήνα διαφορετική, με επεισόδια, αναστάτωση και με πιο δραματικές συνέπειες από αυτές που ζούμε...».
«...Είμαστε ξεκάθαροι ότι δεν πρόκειται να το επιτρέψουμε, δεν πρόκειται να επιτρέψουμε τη βία σε όλα τα επίπεδα...», τόνισε και πρόσθεσε ότι «από εκεί και πέρα το θεσμικό πλαίσιο υπάρχει, είναι σαφές και ο καθένας αναλαμβάνει τις ευθύνες του».
...Ακόμη σημείωσε ότι «είναι ευθύνη του καθενός, ανάλογα με την κατάσταση της καταπάτησης ή όχι του ασύλου, να αναλάβει τις ευθύνες του κι από τη στιγμή που καταπατάται υπάρχει δεδομένη διαδικασία άκρως δεσμευτική για τα όργανα».
...Σημείωσε ακόμη ότι από την πλευρά της η Πολιτεία, σε επίπεδο κυβέρνησης, πήρε όλα εκείνα τα μέτρα και τα λαμβάνει ώστε να υπάρχει η καλύτερη και η πιο ενδεδειγμένη λύση για όλους και πρόσθεσε ότι «υπάρχουν συγκεκριμένα όρια, που δεν μπορούμε να υπερβούμε».
...Ερωτηθείς αν αναφέρεται στο ΣΥΡΙΖΑ ή τον αντιεξουσιαστικό χώρο όταν λέει ότι κάποιοι εκμεταλλεύονται τους μετανάστες για μικροπολιτικούς λόγους, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «όλοι παρακολουθούμε - υπάρχει το μεταναστευτικό φόρουμ που κινεί αυτή την ιστορία, από εκεί και πέρα, όντως, υπάρχουν διάφοροι που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την άσχημη κατάσταση των μεταναστών».
...Επιπλέον, σημείωσε ότι «ανεξάρτητα από τα ανθρωπιστικά αισθήματα, που δεν τα διαθέτει μόνο μια μερίδα συμπολιτών μας αλλά όλοι μας, κανείς δεν μπορεί να τους χρησιμοποιεί για να παίζει τα δικά του πολιτικά παιχνίδια» και πρόσθεσε ότι «οι θέσεις όλων των πολιτικών κομμάτων πρέπει να είναι ξεκάθαρες».
«...Η παρεμπόδιση της εισόδου σε ένα πανεπιστημιακό ίδρυμα είναι κατάργηση του ασύλου», τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και υπογράμμισε ότι εφόσον δεν υπήρχε καμία επίσημη πρόσκληση των πρυτανικών αρχών, δεν θα μπορούσε να αποκλειστεί η είσοδος σε οποιοδήποτε επίσημο πανεπιστημιακό ίδρυμα....«Συνεπώς και η αστυνομία και η πολιτεία έκαναν το καθήκον τους», επεσήμανε.
...Ο Γ. Πεταλωτής υπογράμμισε ότι «το κυρίαρχο είναι να λήξει με τον καλύτερο τρόπο η κατάληψη και γι' αυτό μεριμνά η κυβέρνηση».
...Σημείωσε ακόμη ότι η κυβέρνηση «δεν παρακολουθεί», αλλά εφαρμόζει το νόμο και επεσήμανε ότι επειδή την πρωτοβουλία την έχει το πανεπιστήμιο, οι ίδιες οι πρυτανικές αρχές έχουν δώσει μια διορία και ότι αυτή τη στιγμή υπάρχει μια διαπραγμάτευση στο χώρο.
...Ερωτηθείς τι θα επακολουθήσει σε περίπτωση που δεν έχει υπάρξει λύση έως τη λήξη της διορίας, είπε ότι δεν θα πρέπει να προκαταλάβουμε τις ενέργειες, ούτε του πανεπιστημίου, ούτε της Πολιτείας.
...Σημείωσε δε ότι «κατάλυση του ασύλου δεν πρόκειται να γίνει» και πρόσθεσε ότι «οι νόμοι είναι νόμοι και εννοείται ότι θα εφαρμοστούν.
«...Εφαρμόζουμε το νόμο σε όλα τα επίπεδα», είπε και συμπλήρωσε ότι από κεί και πέρα το πώς θα υπάρξει αποκλιμάκωση της κατάστασης αυτής, είναι θέμα που αντιμετωπίζουμε ανάλογα με τις εξελίξεις.....«Οι νόμοι είναι νόμοι και εμείς ζητάμε την εφαρμογή των νόμων», τόνισε.

...Ερωτηθείς εάν η κυβέρνηση θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο για το άσυλο, υπενθύμισε ότι τον συγκεκριμένο νόμο τον έχει θεσπίσει η ΝΔ και την κατηγόρησε για διαφορετικές απόψεις επί του θέματος, ανάμεσα στον Πρόεδρο της ΝΔ Α. Σαμαρά και τους κ.κ. Λυνουρέντζο και Σπηλιωτόπουλο: «...Όταν σήμερα η ΝΔ αναφέρεται στην κατάργηση του ασύλου θα πρέπει να είναι πιο πιστευτή και να έχει μια ενιαία γραμμή....», είπε....
...Πρόσθεσε δε ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένη θέση, ότι υπάρχει συγκεκριμένο νομικό πλαίσιο και πως το θέμα είναι να τηρείται αυτό το νομικό πλαίσιο.
«...Ο νόμος υπάρχει, έχει σαφέστατες προδιαγραφές και προϋποθέσεις, το ζήτημα σήμερα είναι να τηρείται αυτός ο νόμος», σημείωσε.
...Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο Γ. Πεταλωτής ανέφερε ότι η διαδικασία αλλαγής αυτού του πλαισίου είναι γνωστή - «το θέμα όμως δεν είναι ότι δεν υπάρχει σωστό θεσμικό πλαίσιο σήμερα, εκείνο που πρέπει να δούμε είναι αν αυτό εφαρμόζεται ή όχι» και συμπλήρωσε λέγοντας ότι είμαστε εδώ να δεχτούμε προτάσεις για τη βελτίωση, αλλά εδώ είναι θέμα υλοποίησής του».
«...Οι νόμοι είναι για να τροποποιούνται, να βελτιώνονται, να αλλάζουν, όμως η σημερινή κατάσταση δεν έχει σχέση με την αλλαγή ή όχι του νόμου, αλλά με την εφαρμογή του», τόνισε.
...Ακόμη, ο κ. Πεταλωτής ανέφερε ότι «τα ζητήματα ωριμάζουν, οι απόψεις ωριμάζουν και είναι μια ευκαιρία κι οι πρυτανικές αρχές να επαναπροσδιορίσουν και το ρόλο τους ως προς το θέμα του ασύλου και να προσδιοριστεί και ο χώρος του ασύλου, επιτέλους», όπως έχει ζητήσει η κ. Άννα Διαμαντοπούλου....«Εφόσον προσδιοριστεί και ο χώρος, τα πράγματα θα είναι πιο ξεκάθαρα», συμπλήρωσε.

...Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι για πρώτη φορά υπάρχει συντεταγμένη μεταναστευτική πολιτική, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει περίπτωση να νομιμοποιηθούν άτομα που δεν πληρούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις από το νόμο.
...Ερωτηθείς σχετικά με πρόταση της Αριστεράς να δοθούν διαβατήρια στους μετανάστες ώστε να εγκαταλείψουν τη χώρα και να φύγουν προς άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ο κ. Πεταλωτής είπε ότι δεν γνωρίζει ποια Αριστερά αφορά αυτή η πρόταση, αλλά αν κάποιος προτείνει κάτι τέτοιο «ζει εκτός τόπου και χρόνου» και πως «αν η Αριστερά, όποια κι αν είναι αυτή, ζει εκτός τόπου και χρόνου, δεν είναι Αριστερά»....
 
....«...Οποιαδήποτε πράξη βίας ακόμη και φραστικής είναι ξένη προς τα ήθη του ελληνικού λαού και κάθε άλλο παρά βοηθάει προς την κατεύθυνση του ξεπεράσματος της κρίσης και της ενίσχυσης των θεσμών και ενός συγκεκριμένου κλίματος ώστε η χώρα να πάει μπροστά...», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής, κληθείς να σχολιάσει το φραστικό περιστατικό που αντιμετώπισε χθες ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.
...Τόνισε δε ότι «θα πρέπει τα πράγματα να τα βλέπουμε με το σωστό πρίσμα και να μην προσωποποιείται αυτή η υποτιθέμενη οργή ή αγανάκτηση κάποιων με τέτοιου είδους απαράδεκτες ενέργειες που κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανύψωση του επιπέδου του Έλληνα πολίτη, αλλά ακριβώς το αντίθετο καταφέρνουν».
...Ο κ. Πεταλωτής επεσήμανε ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, όπως έκανε και χθες στη συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, έχει εκδηλώσει πολλές φορές την αγωνία του για την απαξίωση της πολιτικής και σημείωσε ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει οι ίδιοι οι πολιτικοί να εξετάσουν, «ώστε μέσα από την ισχυροποίηση θεσμών να σταματήσει αυτή η απαξίωση...».

Δεν υπάρχουν σχόλια: